Апокалипсис! Израел обмисля да наводни тунелите в Газа с морска вода!

Хуманитарната криза в ивицата расте, стотици хиляди се насочиха към граничния пункт "Рафа"

Новини
09:05 - 05 Декември 2023
5206
Апокалипсис! Израел обмисля да наводни тунелите в Газа с морска вода!

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка „Хамас“ под повърхността в ивицата Газа, в опит за прогонване от тях на ислямистки бойци, съобщи вчера американският „Уолстрийт джърнъл“ като се позова на американски длъжностни лица.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението.

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието.

„Хамас“ вече е заявявал, че държи пленените на „сигурни места и в тунели“.

Израелското военно ведомство не отговори веднага на искането за коментар, а американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел.

Според „Уолстрийт джърнъл“ израелски представител е казал, че „израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на „Хамас“ за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти“.

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише „Уолстрийт джърнъл“, но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план.

Ситуацията в Ивицата Газа става все по-апокалиптична, посочват от ООН. Основна причина за коментара е разширяването на военните действия на Израел по цялата територия, а не предимно в северната част.

Това наложи и нова заповед за евакуация на цивилните, които трябваше да напуснат южния град Хан Юнис и да се преместят възможно най-близо до границата с Египет.

Хан Юнис е вторият по големина град в анклава, но с началото на ескалацията преди два месеца хиляди хора се заселиха там. В резултат на това в района има сериозно пренаселване на фона на остър недостиг на храна и вода.