Апокалипсис ли следва след 21 юни 2020?

Огненият пръстен породи зловещи предчувствия

Мистика
11:15 - 22 Юни 2020
4025
Апокалипсис ли следва след 21 юни 2020?

Слънчевото затъмнение на 21 юни 2020 г. може да е знак за идващия край на света. Това е най-разпространеното мнение в социалните мрежи след краткото скриване на слънцето в Деня на лятното слънцестоене. Основанията за тези страхове произтичат от факта, че пръстеновидното затъмнение се случи в момент, когато Луната е много далеч в орбитата си и не може напълно да покрие слънцето. Това създаде зловещия ефект на „огнения пръстен“.

На 21 юни 2020 г. Луната покри около 98,8% от слънчевия диск за около 30 секунди. Необичайно явление е наблюдавано от милиони хора в Северна Индия и отчасти в Израел.

Някои изследователи смятат, че затъмнението е наподобявало по-скоро на гердан от лъскави мъниста заради проникването на слънчевата светлина отстрани на лунния диск. Песимистите гледат на затъмнението като лош знак. Например, християнският евангелист Пол Бегли е уверен, че светът идва към своя край и посочва катастрофалните събития от тази година като доказателство, като коронавирусът държи първенство в класацията.

Някои си спомнят предсказанието на маите за края на света, което уж трябваше да се случи на 21 юни 2020 г. или на 21 декември 2020 г., а не на 21 декември 2012 г., тъй като по-ранните изчисленията се базират на Юлианския календар, а не на Григорианския календар. Други пък се сетиха за планетата Нибиру, която била навлязла в Слънчевата система и се приближавала към нашата планета. В тази връзка са много твърденията, че правителствата използват пандемия, за да прикрият приближаващата се Нибиру. Според НАСА тази планета е мит, защото, ако беше близо, тя отдавна би била видима с просто око.

Оптимистичният възглед е, че на 21 юни 2020 Вселената е навлязла в ерата на Водолея - нова астрологична и хуманистична епоха.