Апокалипсис по Р.Овч.: Сметките за газ през зимата ще са баснословни

Цената на синьото гориво ще бъде 10 пъти по-висока, прогнозира бившият енергиен министър

Политика
18:42 - 29 Юли 2022
4957
Апокалипсис по Р.Овч.: Сметките за газ през зимата ще са баснословни

Битовите потребители, които използват газ, ако не бъдат компенсирани тази зима, ще бъдат изправени пред баснословни сметки, защото цената на природния газ ще бъде над 10 пъти по-висока. Това каза в „Лице в лице“ по Би Ти Ви бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров.

„Руският газ превзе България и Европа по една причина – той е по-евтин", коментира той. Овчаров не отрече, че е хубаво да имаме възможност да доставяме от терминалите с танкери, но когато това става евтино и гарантирано.

„България беше използвана като опитно зайче и в случая с газа, и в този с руските дипломати, за да видят как ще реагира Русия. А тя реагира както се знаеше – няма газ за България и Полша, всички други си направиха изводите и си плащат по схемата, която по неизвестни причини е неприемлива за България“, каза бившият енергиен министър.

„Ако се бяхме съгласили на условията на „Газпром“, цената на газа през месец май щеше да бъде около 110-120 лв. за мегаватчас. Със скъпите доставки на руски газ през гръцките фирми реалната цена беше 170 лв. за мегаватчас. За да не шокират българските потребители, я задържаха на 140 лв. за мегаватчас. Тоест само за месец май „Булгаргаз“ загуби 60 млн. лв. По същия начин цената бе задържана по-ниска през юни и юли. Тази за август ще бъде над 300 лв. за мегаватчас“, обясни Румен Овчаров.