Апокалипсис: Потоп удави Истанбул (ФОТО)

Проливен дъжд и наводнения предизвикаха хаос в най-големия турски мегаполис

Актуални новини
18:30 - 28 Август 2024
16328
Апокалипсис: Потоп удави Истанбул (ФОТО)

Проливен дъжд и наводнения предизвикаха хаос в най-големия турски мегаполис Истанбул. Северните части на окръга бяха засегнати особено силно от атмосферните явления. Снимки на поройния дъжд показват, че тъмносивите облаци над града на Босфора изглеждат като наближаващ Апокалипсис.

Истанбулският Общински координационен център в случай на бедствие и Главната метеорологична дирекция издадоха „жълт код“ с предупреждение, че времето, макар и не необичайно, крие потенциални рискове.

Още от сутринта улиците в някои райони на града бяха залети, а наводненията се разпространиха по-късно през деня.

Една от популярните забележителности на Истанбул, „Египетският пазар“, беше залята от вода. Вода покри и площад „Таксим“, а някои улици се превърнаха в езера.

Редица подлези бяха наводнени. Два автомобила останаха блокирани в подлез, за минути погълнат от придошлата дъждовна вода. След мащабна спасителна операция и професионална работа на общинските екипи от местопроизшествието бяха извадени двете превозни средства.

Шофьорът на микробус Нуретин Чакър, който беше блокиран в подлеза, заяви: „Водата се покачи до 10 метра за 2 минути. Колата беше потопена изцяло във водата. Излязох, като счупих прозореца. За щастие микробусът беше празен, ако имаше пътници, щяха да се удавят", заключи той.

В изявлението, направено от Регионалния център за прогнозиране и ранно предупреждение в Истанбул към 1-ва регионална дирекция по метеорология, се посочва, че се очакват локални силни гръмотевични бури в западните и северните части на града и около Босфора днес.

Властите предупреждават: "Бъдете внимателни и предпазливи срещу опасности като внезапни наводнения, мълнии, градушки, силни ветрове и краткотрайни бури и смущения в транспорта."