Апокалипсис сега: Африканският щам може да нулира ваксините и сертификатите

Новини
17:40 - 26 Ноември 2021
9772
Апокалипсис сега: Африканският щам може да нулира ваксините и сертификатите

Светът е изправен на нокти заради новооткрития в Южна Африка, Ботсвана и още няколко държави по света вариант на коронавируса. Според учените този вариант на заразата е най-мутиралият от началото на пандемията.

Новият вариант В.1.1.529 има толкова много мутации, че учените го описват като ужасяващ и най-притеснителния до момента. Вероятно скоро той ще се сдобие наименование от гръцката азбука по подобие на познатите вече „Алфа“ и „Делта“.

Какво знаем до момента?

Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като повече от 30 са само на шиповидния (Spike) протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване. Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 мутации на върха му, като за сравнение – при изключително заразният „Делта“ вариант мутациите на върха са само две.

Според учените този брой мутации вероятно са дошли само от един болен пациент, който не е успял да пребори COVID-19.

Трябва ли да се притесняваме?

Учени от цял свят са в надпревара с времето, за да установят колко заразен е новият вариант на коронавируса и дали причинява по-тежко заболяване. В същото време отбелязват, че много мутации не означава автоматично, че вирусът е по-опасен.

Главното притеснение е, че този вариант драстично се различава от оригиналния „Алфа“ вариант от Ухан, върху който са разработени всички познати ваксини. Това означава, че ако мутациите позволяват, имунитетът от ваксините ще може да бъде пробит.

В същото време учените отбелязват, че от всички варианти до момента има примери за такива, които първоначално са изглеждали опасни, но по-късно се е разбрало, че не са. Например вариант „Бета“ беше на първо място в списъка с притеснителните варианти в началото на 2020 г., но тъй като „Делта“ се разпространява по-бързо, „Бета“ беше „погълнат“ и изчезна.

В средата на лятото беше изолиран за първи път в Калифорния вариантът Епсилон на COVID-19. За него стана известно, че избягва неутрализиращите антитела от ваксините.

Три мутации на шиповидния протеин във варианта Епсилон успяват да намалят действието на неутрализиращите антитела на всички настоящи антителни лекарства, както и да намалят значително ефективността на ваксините.

А какво да очакваме от новооткрития африкански щам, за който се твърди, че има още повече мутации в прословутия шиповиден протеин, с помощта на който вирусът прониква в човешките клетки?

Най-песимистичният вариант може да се определи с две думи: Апокалипсис сега!

Натрупването на многобройни мутации в шиповидния протеин на практика прави този вариант на коронавируса незабележим за защитата, изградена от ваксините, особено препаратите, създадени на базата на иРНК (Comirnaty на производителя BioNTech/Pfizer и Spikevax на производителя Moderna). Спешно ще се наложи да се преправят тези ваксини, за да отразят актуалния (т.е. с мутациите) генетичен материал на коронавируса. А това няма да отнеме по-малко от няколко седмици. От компанията BioNTech съобщиха днес, че след две седмици ще знаят дали ваксината им пази от новия вариант.

Под въпрос са и издадените "зелени" сертификати. Ако поставените досега ваксини не предпазват от новия агресивен вариант В.1.1.529, то смисълът от издадените досега сертификатите практически изчезва. 

На другия полюс е оптимистичният вариант, съгласно който африканският щам поради една или друга причина бързо ще изчезне. Единствената надежда на учените към момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен. 

Предвид недостатъчната към момента информация е трудно да се прогнозира какъв сценарий е най-вероятен. От Световната здравна организация днес обявиха, че на учените ще бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Covid-19. 

Къде е открит до момента?

В.1.1.529 до момента е доказан при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е директно свързан с пътуване до Южна Африка. В същото време учените отбелязват, че случаите вероятно са много повече.

Белгийските здравни власти потвърдиха днес (петък), че са идентифицирали първия случай на новия вариант на COVID-19 в страната и в Европа. 

По-рано министерството на здравеопазването на Израел обяви, че е регистриран първия случай на новия африкански вариант, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Тестването за коронавирус проверява за наличието на три генетични маркера. Единият от тях – S маркерът липсва в резултатите на варианта от Ботсвана.

Обнадеждаващи новини

Макар картинката да звучи мрачно, учените успокояват – до момента не е потвърдено дали новият вариант е по-заразен, по-опасен.

Дали успява да избегне имунитета от ваксините също не е ясно, тъй като държавите, в които се разпространява най-много – тези в Южна Африка имат изключително ниско покритие на ваксинация.

Междувременно Европейската комисия предложи днес на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка, като Германия, Италия, Австрия, Хърватия и други страни вече обявиха ограничения.