Apple обжалва европейската глоба от 1,8 млрд. евро за ощетяване на Spotify

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна кампания за ограничаване на господстващото положение на американските IT гиганти

Новини
17:02 - 22 Май 2024
2077
Apple обжалва европейската глоба от 1,8 млрд. евро за ощетяване на Spotify

Apple ще оспори глобата от 1,8 млрд. евро, наложена от органите на Европейския съюз за възпрепятстване на лоялната конкуренция от страна на други играчи за стрийминг на музика, включително Spotify.

Производителят е подал иск в Съда на Европейския съюз в Люксембург с намерението да отмени решението на Европейската комисия, издадено през март, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Освен налагането на глоба, агенцията нареди на Apple да

отмени забраните за приложенията за стрийминг на музика да информират потребителите за по-изгодни възможности за плащане извън App Store.

Разследването беше започнато преди пет години след жалба на шведската компания Spotify, която заяви, че е

била принудена да повиши цената на месечните абонаменти, за да покрие разходите, свързани с комисионите на Apple в App Store.

Европейската комисия заяви, че е готова да защити решенията си в съда. Apple отказа да коментира повече, но се позова на по-ранна публикация, в която се казва, че европейските регулатори не са успели да предоставят достоверни доказателства за вреди на потребителите.

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна кампания за ограничаване на господстващото положение на американските технологични гиганти, като ги подлага на глоби и други държавни регулации. Наскоро ЕС прие Закона за цифровите пазари (DMA), който принуди Apple да преразгледа механизмите на своите iOS, Safari и App Store.