Apple плати $75 000 за бъг в камерата на iPhone

Потребителите няма как да са уверени, че камерата им е сигурна, коментира експерт

Новини
18:40 - 05 Април 2020
2191
Apple плати $75 000 за бъг в камерата на iPhone

Apple наградиха със 75 000 долара "бял хакер", установил метод за проникване в камерата на iPhone-и и Mac-ове, разказва Digital Trends.

Експертът по сигурност и бивш служител на онлайн услугите на Amazon Райън Пикрен публикува 7 слабости в браузъра Safari. Три от тях позволяват достъп до камерите на смартфоните и лаптопите на Apple.

Това става при посещение на зловреден сайт или ако устройството е дало достъп до камерата си за видеоконференция през програми като Zoom и други.

"Бъг като този показва, че потребителите никога не трябва да са напълно уверени, че камерата им е сигурна, независимо от оперативната система или производителя", коментира Пикрен пред "Форбс".

Apple през годините се славеха като производители на компютри без вируси, но това всъщност отдавна е мит - вируси за MacOS и iOS има, макар и по-малко от тези за Windows.

Пикрен е съобщил за бъговете още през декември 2019 г., а Apple са ги поправили в началото на 2020-та. След това все пак са решили, че е редно да наградят белия хакер за работата му.