Apple възнамерява да произведе 85 милиона iPhone 15 тази година

Приходите вероятно ще се увеличат, тъй като компанията се подготвя да вдигне цените на смартфоните

Новини
13:40 - 25 Юли 2023
2325
Apple възнамерява да произведе 85 милиона iPhone 15 тази година

Според добре осведомени източници, тази година Apple очаква да произведе около 85 млн. смартфона iPhone от серия 15 чрез своите контрагенти, което е приблизително толкова, колкото и при миналогодишния iPhone от серия 14, представен през септември.

Приходите вероятно ще се увеличат тази година, тъй като Apple се фокусира върху продажбата на по-мощните модели iPhone Pro, а се подготвя и да повиши цената им.

Както съобщава Блумбърг, позовавайки се на свои източници, сред партньорите на Apple, компанията няма да намали обема на поръчките за пускането на iPhone 15 тази година, дори като се вземат предвид макроикономическите трудности и общият спад на пазара на смартфони. Все пак се очакват някои промени в структурата на поръчките, както обяснява източникът. Първо,

броят на поръчаните за производство iPhone 15 от начално ниво ще трябва да бъде намален с 2 млн. броя поради проблеми с пускането на сензори за изображения за камери

в достатъчни количества. Компанията е готова условно да компенсира това намаление, като увеличи обема на поръчките за производство на по-старите модели от семейството.

На второ място, както вече беше отбелязано, при по-мощните модели от фамилията iPhone 15 Pro е възможно да възникнат проблеми с дисплеите, но те ще бъдат отстранени в рамките на една-две седмици, така че няма да окажат съществено влияние върху способността на изпълнителите на Apple да произведат необходимия брой смартфони. През предходните няколко години Apple се опита да вкара в производствената си програма

90 млн. смартфона през първата година от присъствието на новите iPhone-и на пазара, но така и не успя да достигне това ниво.

През 2021 г. недостигът на чипове попречи на това, а в миналото - санитарните блокировки в Китай. Според експертите на Counterpoint Research търсенето на смартфони, струващи над 600 щ. долара, остава високо дори в периоди на макроикономически трудности, така че Apple е в благоприятна позиция. През второто тримесечие продажбите ѝ в Индия например са нараснали с 50% на годишна база.