Аптеките в страната протестно хлопнаха врати

Общество
18:48 - 03 Юли 2024
2150
Аптеките в страната протестно хлопнаха врати

Аптеки в цялата страна затвориха в знак на протест, съобщава bTV. Те не обслужваха клиенти между 14.00 и 16.00 ч. следобед поради недоволство срещу промени в начина на изписване на лекарствата по НЗОК.

В Бургас протестите започнаха още в 9.00 ч. сутринта.

"Това са промени, които ще ни пречат да можем да се грижим за пациентите, както сме го правили досега, и ако ние няма да можем да продължим работа, ще трябва да затворим", заяви Васил Ходжев - управител на аптека.

В София аптеките обслужваха клиенти в посочения времеви интервал, но само тези, които не са с рецепти по Здравна каса.

В Ямбол пък фармацевтите протестираха и пред сградата на НЗОК.

"Тук говорим за тотално убийство на фармацевтичния бранш, говорим за единствения бранш, който ще работи без реална надценка, което по търговския закон е някакъв тип злоупотреба", посочи фармацевтът Петър Буцев.

От Министерството на здравеопазването твърдят, че промените имат за цел да улеснят достъпа на пациентите до цялостна терапия и да оптимизират разходите на Здравната каса.

НЗОК пък отбелязва, че към днешна дата бюджетът за безплатните лекарства е почти изчерпан.

Касата твърди, че промените в Наредбата дават и по-широки възможности на здравноосигурените лица при достъпа им до предписаните лекарствени продукти и осигуряват спазване на определената терапия без забавяне.

От бранша обаче се надяват промените да не бъдат приети, защото това ще ги принуди да прекратят работата си с НЗОК.