Ара Маликян - летящият цигулар и разказвач на истории (СНИМКИ)

Култура
00:50 - 21 Май 2021
5333
Ара Маликян - летящият цигулар и разказвач на истории (СНИМКИ)

Ара Маликян - темпераментният и харизматичен цигулар, роден в Испания, но с арменски и ливански корени, буквално взриви зала 1 на НДК на 18 и 19 май, където изнесе общо четири концерта. Той пренесе в България духа на държавите, с които е свързан, но заедно с това направи с цигулката си едно уникално музикално пътешествие из целия свят. А енергията, която той излъчваше се предаде и на публиката и тя дълго ще помни този емоционален концерт-изповед.

Почитателите му у нас го очакваха с нетърпение повече от година, но чакането си струваше, убедени са всички, които имаха щастието и удоволствието да присъстват на един от четирите му концерта в София. Развявайки буйните си черни къдрици, Ара непрекъснато се обръщаше на английски към публиката и благодареше на хората, че са дошли на неговия концерт.

Виртуозът на струните се завърна в България с новия си спектакъл “Royal Garagе Tour”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Концертите му в България са цели седем, вместо планираните три, заради противоепидемичните мерки.

С новото си мащабно, цветно и еклектично шоу “Royal Garage Tour” Ара представя последния си 26-ти албум Royal Garage. Емоционално пътешествие из най-разнообразни стилове, жанрове и музикални култури по света, придружили кариерата на големия музикант. 

За концертите в България на Ара Маликян му партнира един от най-талантливите кубински пианисти – Иван „Мелон“ Люис. Композитор, пианист, продуцент, известно и екзотично име в света на джаза и на класическата сцена, той е трикратно номиниран за „Латино Грами“.

Турнето на атрактивния музикант в София, Пловдив и Варна е организирано от BG Sound Stage. Компанията положи неимоверни усилия планираните през март 2020 г. концерти на Ара у нас и които на няколко пъти бяха отлагани заради изискванията на здравните власти, най-накрая да се проведат и музикантът да зарадва многобройните си почитатели.

А 52-годишният цигулар и композитор доказа, че е истинска фурия на сцената. Ара Маликян не просто свиреше на любимата си цигулка, а танцуваше с нея и заедно с това разказваше истории от своя живот, които и забавляваха, и удивляваха зажаднелите за музика и за подобни срещи зрителите.

Със своята цигулка атрактивният музикант смело скачаше между Дворжак, Чайковски, арменски, ливански и еврейски парчета, Бьорк и Дейвид Боуи. Ара Маликян е роден в Бейрут, има арменски корени, но е израсъл и работи в Испания. За първи път хваща цигулка 3-годишен, на 12 изнася първия си концерт, на 15 вече учи музика в Хановер със специална стипендия от германското правителство. От съвсем млад експериментира с жанровете и намира вдъхновение в музика от различни култури – арабска, еврейска, клезмер, циганска, аржентинско танго и испанско фламенко.

Сладкодумно и с голямо чувство за хумор и самоирония Ара започна да разказва на английски с лек източен акцент любопитни истории от живота си. Той сподели със зрителите как отишъл да живее в Германия, но не разбирал нито дума немски, освен думата "да". И веднъж, попадайки на много мили хора и отговаряйки на всичките им въпроси с "да", се оказало, че той е "казал", че е от еврейски произход и е поел ангажимент да свири еврейски народни песни на сватба. А след това испанският музикант изсвири и еврейска песен под акомпанимента на кубинеца Иван Мелон.

Вдъхновяваща бе музикалната тема на пиесата "Равиоли", посветена на несъществуващ италиански майстор на цигулки. За това произведение Ара Маликян разказа, че си измислил този майстор, когато го попитали "Вие на какво свирите - Страдивариус, Амати?", а той отговорил: "А, не, аз свиря на Алфредо Равиоли, но той е направил само пет цигулки през живота си и е отишъл да живее във... Владивосток".

На няколко пъти виртуозът на струните подкани кубинския си партньор на сцената да танцува ламбада, но Мелон предпочете единствено да свири на пиано. Всъщност с интересните си разкази и магнетичното присъствие на сцената Ара Маликян замести отсъствието на голям оркестър с какъвто трябваше да свири, ако все още в Европа и у нас не бяха в сила някои забрани за масово присъствие на артисти на сцената. За магията на шоуто допринесе и ефектното осветление в червено, жълто, синьо, зелено, синьо и лилаво.

Концертът завърши с песен, композирана от цигуларя и посветена на всички онези, които загубиха битката с COVID през последната година. Нея Ара изсвири, слизайки при публиката с черна предпазна маска. А след това той се качи на сцената и под бурните аплодисменти на публиката благодари за топлото посрещане в София. И си пожела от все сърце отново да се върне в България, но вече да вижда хората без маски. "Виждам очите ви, но искам да виждам и усмивката ви", каза за довиждане магнетичният и талантлив Ара Маликан.


Снимки: Булфото