Ардино настоя: Дяволския мост да влезе в ЮНЕСКО

Актуални новини
09:22 - 14 Юли 2020
3633
Ардино настоя: Дяволския мост да влезе в ЮНЕСКО

Кметът на Ардино инж. Изет Шабан изпрати писмо до председателя на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО относно вписване на архитектурната недвижима културна ценност Дяволския мост в Списъка на световното културно и природно наследство.

В основните си аргументи, кметът посочва, че мостът е уникален по своята същност и е единствен като архитектурна култура, свързваща Беломорието с Горнотракийската низина, посочиха от Общинската администрация.

„Налице са всички основания за вписване на Дяволския мост в недвижимото материално-културно наследство на ЮНЕСКО“, заяви кметът инж. Изет Шабан. Той уточни, че вече е получен отговор от главния секретар на Комисията за България, който е приветствал усилията на община Ардино за опазването на културното наследство, както и постигнатите резултати – консервацията и реставрацията на Дяволския мост и увеличаването на посещаемостта на този обект от национално значение.

Първият етап в процедурата за вписване е дали обектът отговаря на критериите на Конвенцията и включването му в т.нар. индикативна листа, която по същество представлява национален списък на възможни кандидатури за световния списък. Оценката се прави от работна група, като съставът се определя от Министерството на културата.

Припомняме, че в престижния Списък на световното наследство у нас са включени 10 културни и природни обекти с изключитлена стойност за човечеството, като: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир и др.

24rodopi.com