Арестуваха бившия магистрат и политик Иван Димов

Хайде, бе, откога те чакаме, казали полицаите преди да щракнат белезниците

Новини
19:14 - 06 Февруари 2023
4290
Арестуваха бившия магистрат и политик Иван Димов

"Много закъсня, откога те чакаме", това казали полицаи, когато задържали на магистрала "Тракия" край Пловдив някогашния бивш шеф на съда в Сливен и ексдепутат от СДС през 90-те години Иван Димов, разказаха адвокатите му.

Срещу него има издадена Европейска заповед за арест от Австрия. Обвинен е в пране на 170 000 евро и мярката му за неотклонение се разгледа в Пловдивския съд.

Според защитата му обаче Димов е "избран" заради приемането ни в Шенген.

"В края на януари в България имаше делегация от Австрия. Едно съдебно дело може да бъде залог. Ние искаме да влезем в Шенген", пледира адвокат Красимир Елдъров.

Заедно с някогашния вътрешен министър от кабинета на Иван Костов Емануил Йорданов двата се опитаха да извадят от ареста 61-годишния Димов, но съдът го остави зад решетките.

"Служителите на реда ме следиха, а за целта е избрана Пловдивска област, където да ме задържат", каза в залата самият ексмагистрат.

Според адвокатите му клиентът им не е потърсен нито в дома му, нито в офиса му.

"Той има постоянен адрес, който е близо до сградата на МВР, където трябва да се получи заповедта. Тя е издадена на 31 януари, а арестът е на 3 февруари. Някой е бездействал няколко дни, а Димов е задържан на автомагистралата като бездомен автоджамбазин”, заяви адвокат Йорданов.

Относно обвинението в пране на 170 000 евро Димов твърди, че всички средства е получил напълно законно. Те му били изпратени от клиент в специална сметка и с инструкции как да ги използва.

"Съдействах му да си открие българска сметка, както и да открие фирма у нас. Помоли ме, докато това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка", обясни Димов пред Окръжния съд.

Според него е възможно в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с човека, който му е изпратил парите.

"Никъде тук не пише, че съм му адвокат. Може би не са проверили", заяви той.

И добави, че единственият му допир с австрийската банкова система е теглене от банкомат и обмяна на валута в чейндж бюро.

Димов изтъкна, че до последно не е знаел за какво го издирват. При задържането полицаите му обяснили, че е обвинен за "злоупотреба с обществено доверие". Той и защитниците му поискаха делото да бъде прекратено и изпратено за разглеждане в София, където живее и работи.

Съдия Елена Захова обаче счете искането им за неоснователно, тъй като според закона е важно къде е задържан търсеният.

Прокурорът Владимир Вълев изтъкна, че в Австрия подобно престъпление предвижда до 10 г. затвор.

"Няма опасност да се укрие. Той е човек със сериозна биография и семейство", изтъкна Йорданов.

"Моля ви да промените мярката ми за неотклонение, не съм извършил никакви престъпления. Моля ви да защитите достойнството и честта на един български гражданин", поиска в от съда Иван Димов.

Според съдия Елена Захова в случая не следва да се обсъжда наличието на обосновано предположение за вината на бившия депутат. "Става въпрос за взаимно доверие между страните-членки на Европейския съюз", заяви тя.

Добави, че Европейската заповед за задържане съдържа достатъчно данни за Димов, а по нищо не е показано, че той не може да пребивава в ареста.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативните магистрати в Пловдив.