Арестуваха дясната ръка на Гуайдо

САЩ и голяма част от Южна Америка осъдиха репресията срещу Самбрано

Свят
08:23 - 09 Май 2019
1694
Арестуваха дясната ръка на Гуайдо

Едгар Самбрано, "дясната ръка" на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, е бил арестуван от спецслужбите, предадоха световните агенции.

Самбрано е заместник-председател на Националното събрание на Венецуела. Около 50 държави, сред които Съединените щати, признаха Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на страната в качеството му на председател на контролирания от опозицията парламент.

"Алармираме народа на Венецуела и международната общност: режимът отвлече първия заместник-председател" на Националното събрание, обяви в Туитър Гуайдо. Той обвини хората на президента Николас Мадуро, че "се опитват да раздробят на парчета властта, която представлява всички венецуелци", но увери, че те "няма да успеят".

Съединените щати, Колумбия, Аржентина, Чили и Перу осъдиха строго ареста на заместник-председателя на венецуелския парламент и призоваха той да бъде освободен незабавно.

"Дясната ръка" на Гуайдо е един от 10-имата опозиционни депутати, на които Върховният съд, близък до социалистическото правителство на Мадуро, повдигна обвинения в държавна измяна заради подкрепата им за провалилия се опит за бунт на 30 април. 

Шестима души са загинали, стотици са били ранени и около 200 - задържани, при метежа по призива на опозиционния лидер, съобщи главният прокурор Тарек Сааб.

Снимка: АП