Арестуваха хонконгския активист Джошуа Уонг

На Уонг е заявено, че е нарушил закон за забрана носенето на маски

Свят
15:11 - 24 Септември 2020
1268
Арестуваха хонконгския активист Джошуа Уонг

Джошуа Уонг, известен продемократичен активист в Хонконг, е арестуван, съобщава ДПА, позовавайки се на съобщение на профила му в "Туитър".

Отбелязва се, че е задържан в централния полицейски участък в 13,00 часа местно време. Арестът е във връзка с участие на неразрешен протест на 5 октомври миналата година.

На Уонг е заявено, че е нарушил закон за забрана носенето на маски. Законът забранява на протестиращи да покриват лицата си по време на демонстрация. В края на миналата година Апелативният съд в града постанови, че законът частично е противоконституционен.

От Лигата на социалдемократите потвърдиха, че Уонг е арестуван заедно с още един активист.

Впоследствие стана ясно, че Уонг е пуснат под гаранция. 

През юни 2019 г. в Хонконг възникнаха масови протести срещу управлението след внасянето на нов законопроект за екстрадиране на жители на града в континенталната част на Китай, където да бъдат съдени в китайски съдилища. Впоследствие проектозаконът бе оттеглен. Но по-рано тази година Пекин прие закон за националната сигурност, който като цяло спря протестите и разрешава екстрадиране в Китай. Законът предвижда тежки присъди за сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и сговор с чужди сили.