Арестуваха хотелиера, нападнал израелски курортисти

Новини
14:10 - 12 Юли 2019
5574
Арестуваха хотелиера, нападнал израелски курортисти

Управителят на хотела Слънчев бряг е в ареста след проявената агресия към израелски туристи. Клипът със скандалното му поведение в лобито на хотела бе гледано от десетки хиляди души в Израел и се завъртя в информационните емисии на големите израелски телевизии. Lupa.bg публикува първи в България скандалния клип още снощи вечерта.

Причината за разправата с дата 5 юли е дублаж на стаите, в резултат на който се оказва, че чужденците няма да бъдат настанени в стаята, която са избрали и платили. Напрежението ескалира и се стига до ритници.

По думите на почетния консул на Израел чужденците са подали жалба в деня, в който са си тръгнали от нашата страна.

„Каратистът” е Иван Тодоров, управител на хотела. Часове след публикуването на клипа полицията отведе управителя. Адвокатът му Димитър Москоянев има свой прочит на ситуацията, според който клиентът му е жертвата: „Те плюят ето това момиче, скандалът е жесток, плюят, хвърлят, собственикът на хотела влиза в същия момент и директно тушират напрежението като ги изведат от хотела, след това тя проявява въпросната агресия”.

Видеоклипът вече се тиражира и е сред водещите новини на израелските телевизии.

Междувременно мобилни групи на Министерството на туризма направиха проверка на хотела. Заедно с експертите на Министерството на туризма в хотела в Слънчев бряг "Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин“ са и представители на Комисията за защита на потребителите.

На място експертите са установили, че конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи-две жени и две деца да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. и отказ на хотела да го стори преди 14 ч. На място е бил и представител на туроператора и гостите вече са настанени в друг хотел.

Представителите на държавата са проверили детайлно документите по резервацията на туристите и твърдо са настояли, че професионализмът изисква уважително отношение към туристите -български или чуждестранни, независимо от ситуацията. Що се отнася до документите за категоризация на хотела - при проверката не са установени нарушения.

Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това, коментира министър Ангелкова.

Отбелязваме, че интересът за туризъм у нас от Държавата Израел е стабилен и в последните години отбелязва устойчив ръст в годините.

Данните показват, че в периода януари-май 2019 г. чуждестранните туристически посещения от Израел са 71 764.

За миналата година броят им се увеличава със 17,3% спрямо 2017 г. до 244 146. През 2017 г. гражданите на Израел посетили България са били 208 594, което представлява увеличение от 13,7%.