Арестуваха и тикнаха Жоро Шопа в испански арест

Дясната ръка на Брендо - Георги Семерджиев, бе окован в Барселона заради укривателство на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Актуални новини
12:03 - 05 Юли 2019
4198
Арестуваха и тикнаха Жоро Шопа в испански арест

49-годишният Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, е бил задържан вчера късно вечерта в къщата си край Барселона.

Арестът на Семерджиев, дясна ръка на издирвания от Интерпол кокаинов трафикант Евелин Банев - Брендо, е извършен от испанските власти по искане за екстрадиция, отправено от Специализираната прокуратура у нас. Държавното обвинение го държи отговорен заради укривателството на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Хотелиерското семейство бе зрелищно арестувано в луксозния палат на Жоро Шопа в Кабрера де Мар близо до Барселона в началото на месец март 2019 г. Арабаджиеви, които са обвиняеми за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, вече търкат наровете на Следствения арест в София, след като ни бяха предадени от властите в Испания.

Жоро Шопа е близък с арестувания Ветко Арабаджиев

Жоро Шопа бе кум на сватбата на дъщерята на пловдивските олигарси - Алекс. Младожец бе Стайко Стайков, който заедно с баща си -  алкохолния бос Миньо Стайков, също е с обвинения от Специализираната прокуратура. Стайко и Алекс обаче се разделиха след кратко брачно съжителство.

Покрай акцията дясната ръка на гангстера със световен авторитет Евелин Банев – Брендо бе натикан в кауша, но впоследствие освободен. За да нахлуят в имението му и да задържат Арабаджиеви, испанските власти прибегнаха до трик - изкараха заповед за задържането на хазяина Шопа от Швейцария, където го разследват за пране на пари. Дни по-късно обаче швейцарките власти оттеглиха искането си за арест на Семерджиев и той бе пуснат на свобода, но без право да напуска Барселона.

Още тогава от държавното обвинение съобщиха, че срещу Семерджиев започва разследване за това, че е спомогнал Арабаджиеви - лица, които са обвинени в извършване на престъпление, да избегнат или да бъде осуетено спрямо тях наказателното преследване или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тях преди да са извършили престъплението. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Жоро Шопа рискува присъда до 3 години затвор.