Арестуваха кмета на Божурище

Георги Димов е изведен с белезници

Новини
13:40 - 28 Май 2019
3288
Арестуваха кмета на Божурище

При акция на Спецпрокуратурата, служители на Антикорупционната комисия и СДВР в община Божурище е задържан кмета Георги Димов. Той е разследван за сериозно длъжностно престъпление. Както вече стана ясно, че Димов е продал общински земи за милиони левове на кръг от свои приятелски фирми на 30 пъти по-ниски цени.

Димов, който е кмет от листата на ГЕРБ, беше изведен с белезници от сградата на общината. Пред събралите се журналисти той каза, че вярва на институциите и е атакуван от опозицията, която няма какво друго да направи.

Арестът на Димов идва след скандално разследване на в. "Уикенд", публикувано още преди 6 месеца. Там подробно е описана схемата с откраднатите имоти на кмета. Прокуратурата още тогава започва проверка на изнесените данни в публикацията.

Кметът на Божурище Георги Димов на коледно тържество в общината

"Краде се много и се краде нагло и затова се намираме в това положение". Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка със специализираната акция в Община Божурище.

Към момента разследването се води срещу кмета на селото Георги Димов за длъжностно престъпление заради имотни сделки. Четири поземлени имота от 80 дка общинска собственост, които са били държавна собственост и предоставени на общината, са били продадени чрез манипулирани търгове за 160 хиляди лева.

Купувачите били три търговски дружества, като в едното бащата на кмета е пълномощник. Другите две търговски дружества имат връзки с местната администрация. По думите на Гешев, четртвъртият купувач е бивш следовател от Националната следствена служба, но не се знае колко декара си е купил той.

"Всеки от вас може да направи разлика от 8 милиона и 160 хиляди лева. Една разлика, която не е влязла в Община Божурище и оттам не са достигнали до конкретните хора, които трябва да я ползват, а това са гражданите на град Божурище".

Зам.-главният прокурор посочи, че въпреки многобройните разследвания на органите на реда, кметовете в страната продължавали да не разбират, че "ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират."

Той използва случая и да благодари за съдействието на КПКОНПИ и да отбележи, че "слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен".