Арестуваха мафиот заради любовта му към... Наполи, ще лежи 14 години

Винченцо Ла Порта се укривал 12 г. на остров Корфу

Спорт
13:53 - 07 Август 2023
3002
Арестуваха мафиот заради любовта му към... Наполи, ще лежи 14 години

60-годишният италиански мафиот Винченцо Ла Порта бе арестуван на гръцкия остров Корфу. В продължение на близо 12 години той се укриваше от властите. Срещу него имаше издадена и международна заповед за арест.

Според италианската полиция Ла Порта е част от мафиотската структура Камора, от която трепери цял Неапол.

Ла Порта от 2012 г. се намира в списъка на италианското министерство на вътрешните работи като един от най-опасните бегълци заради връзките му с Камора. Италианската полиция съобщи, че спецполицаи са блокирали Ла Порта докато движел по улиците на Корфу със скутер.

Преди два дни тричленен състав от съдии от Апелативния съд в Корфу одобри искането за екстрадиция.
След като се завърне в родината си, той трябва да изтърпи присъда от 14 години и 4 месеца затвор. Ла Порта е осъден задочно за престъпно сдружаване, укриване на данъци и измама, съобщи италианската полиция.

Разследващите органи в Италия твърдят, че страстта на Ла Порта към родния му футболен клуб го е предала.

Неаполитанската паравоенна полиция "Карабинери" съобщи, че мъжът, който е в списъка на 100-те най-опасни бегълци в Италия, е бил забелязан на снимка на фенове в ресторант в Корфу, които празнували, след като преди няколко седмици футболният отбор на "Наполи" спечели шампионската титла на Италия.

След това полицията се отправи към Корфу, за да проследи беглеца. Полицаите са следили онлайн активността на Ла Порта, включително финансовите му движения, и са изчаквали той да направи грешна стъпка, която да ги насочи към местонахождението му.

"Предаде го страстта му към футбола и към отбора на Наполи, се казва в изявление на полицията. - С победата в първенството Ла Порта не можеше да се въздържи да не празнува".

Следователите го забелязали на снимка на празнуващите в ресторанта, където той държал в ръцете си шал в небесносините цветове на Наполи. Според собственика на друг ресторант на острова Ла Порта е работил там като помощник-готвач.