Арестуваха полякиня - принтирала икона с гей дъга

Заради светотатство я грозят две години затвор

Новини
15:35 - 07 Май 2019
2413
Арестуваха полякиня - принтирала икона с гей дъга

В Полша днес ще се състоят протести по повод ареста на правозащитна активистка, поставила цветовете на дъгата - символ на общността ЛГБТ, върху ореола на Дева Мария от почитана от полските католици икона "Божията майка от Ченстохова", предаде Асошиейтед прес.

Министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински написа в Туитър, че жената е била задържана вчера в централния град Плоцк и към нея ще бъдат предявени обвинения в светотатство. Наказателният кодекс на Полша предвижда мерки като глоба, ограничаване на свободата или затвор до две години за лице, което накърнява публично религиозните чувства на други лица, предава БТА.

Според полски медии задържаната е 51-годишната Елжбета Подлешна от движението "Граждани на Полската република". По думите на министъра жената е била следена от органите на реда от няколко дни, но тя била в чужбина. При обиска във варшавското й жилище полицаи открили няколко десетки копия на хартия на ченстоховската икона с ореол в цветовете на движението ЛГБТ - лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални.

През нощта на 26 срещу 27 април тя била разлепяла въпросните плакати из Плоцк върху контейнери за смет и преносими тоалетни, твърдят властите.