Арестуваха трима за зрелищен обир на музей

От културното средище в Дрезден бяха откраднати съкровища миналата година

Новини
10:27 - 17 Ноември 2020
1988
Арестуваха трима за зрелищен обир на музей

Трима заподозрени са арестувани във връзка с обира на трезора на музей в Дрезден, съобщи Дойчландфунк, цитиран от БГНЕС.

Дрезденската прокуратура съобщи, че те ще бъдат изправени пред разследващия съдия днес.

Обвиняемите ще отговарят за извършена от тях сериозна кражба и палеж по две дела. До арестите се стигна след мащабна полицейска акция в берлинския квартал Нойкьолн.

Както саксонската полиция съобщи в Twitter, са били претърсени общо 18 обекта в столицата. В момента пo операцията действат над 1600 полицаи.

В една от най-зрелищните кражби през последните десетилетия крадците откраднаха съкровища на изкуството с невероятна стойност от известния музей в Дрезден през ноември 2019 г.

Тогава през нощта в световноизвестния музей "Грюнес Гевьолбе" ("Зелен свод") проникнаха крадци, които изнесоха скъпоценности с предполагаема стойност около милиард евро. Сензационният грабеж е засегнал историческата част от колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството. Тогава в. „Билд” съобщи, че плячката на крадците се състои главно от накити, диаманти и други скъпоценни камъни. Помещенията на музея са охраняват изключително строго, но „Билд" писа, че в 5 часа сутринта крадците са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в музея, без да задействат алармените системи.

Вестникът тогава писа, че една от контролните камери е заснела „много дребните на ръст" извършители, които се промъкнали вътре през един прозорец.

Музеят „Грюнес Гевьолбе" , който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид.