Арестуван албански кмет стана гръцки депутат от затвора

Той бе обвинен в купуване на гласове

Крими
10:46 - 10 Юни 2024
1623
Арестуван албански кмет стана гръцки депутат от затвора

Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше издигнат за евродепутат от управляващата в Гърция партия "Нова демокрация", си спечели място в Европейския парламент, съобщава Евронюз Албания.

По данни на албанската медия и на гръцката секция на Си Ен Ен Белери се нарежда на трето място по гласове в партията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Според Евронюз Албания той трябва да бъде сред седемте евродепутати, които ще представляват "Нова демокрация" в Европейския парламент.

Фреди Белери, който е етнически грък, беше арестуван два дни преди местните избори в Албания на 14 май 2023 г. по обвинение в купуване на гласове. През март тази година Белери беше осъден на две години затвор.

От гръцка страна поставиха под въпрос честността на процеса срещу него и дадоха да се разбере, че това може да застраши евроинтеграцията на Албания.

След избирането си за евродепутат Белери благодари на гърците, които са го "почели с вота си" и определи новината като "победа на светлината над мрака".

Той подчерта, че гласът на гръцкото етническо малцинство сега ще бъде още по-силен.

Мястото на Белери в кметството на Химара зае бившият кмет Йорго Горо, който бе опонент на Белери на местните избори. Йорго Горо, който също е етнически грък, беше арестуван на свой ред на 23 март т.г. по обвинения в злоупотреба с власт заради предполагаемо неправомерно отчуждаване на два парцела държавна земя.

Общинският съвет на Химара избра в събота Арчиле Болано за изпълняващ длъжността кмет на Химара, след като назначената за временен кмет на общината след Белери и Горо - Блерина Баля - подаде оставка от поста по лични причини.