Арестуваният кмет на Годеч – протеже на Цв. Цв.

Личности
10:48 - 03 Март 2021
7946
Арестуваният кмет на Годеч – протеже на Цв. Цв.

Кметът на Годеч Радослав Асенов, когото прокуратурата обвини като лидер на престъпна група за кражба на евросубсидии, е налял стотици хиляди в селото на Цветан Цветанов.

В Шума е един от многобройните знакови имоти на лидера на „Републиканци за България“. Цветанов има огромна къща там, която вестник „Галерия“ показа на читателите си още през 2010 година.

Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч и остана приближен на Цветанов, дори когато колекционерът на апартаменти беше изгонен от ГЕРБ. Основен ремонт на кметството, детски площадки, асфалтиране, подмяна на ВиК и още много други придобивки са направени и планирани от Асенов за селото на Цветанов, разкриват местните пред „Галерия“.

Повечето от строителните дейности били извършвани с фирми, близки до кмета, и от негови подставени лица. Заради близостта си с Цветанов разследваният кмет Радослав Асенов е бил един от поканените да се присъедини към „Републиканци за България“. Цветанов няколко пъти го посещавал в Годеч през последните месеци.

На 11 февруари Специализираната прокуратура и антикорупционната комисия влязоха в Община Годеч и отведоха Радослав Асенов на разпит в София. Той излезе от ареста срещу 90 хиляди лева гаранция и обвинение като шеф на банда за злоупотреби с европейски субсидии. Местните жители разказват, че кметът години наред усвоявал пари от Държавен фонд „Земеделие“, но с подставени лица. Още не е ясно дали има доказателства за чадър от Цветанов.

Асенов отглеждал коне, които били пускани на паша не само в неговите ниви, но и в общински. Жителите на едно от селата в Община Годеч редовно се оплаквали, че не могат да отидат на гробището, защото конете на кмета били около него.

Радослав Асенов също е любител на имоти като патрона си Цветан Цветанов, разкрива декларацията му. Градоначалникът има на свое име 78 ниви. Формално ги отдавал под аренда на свое поставено лице, което прибирало огромни суми за субсидии. Публична тайна е, че средствата се вливали в добре прикрития бизнес на кмета.

Заради далаверите прокуратурата поиска от съда отстраняване на Радослав Асенов от поста му. Досега той не е коментирал акцията и обвиненията, нито политическото си бъдеще.