Арх. Любомир Станиславов: „Фолксваген” не е затворена страница за България

Очаквам концернът други продукти да произвежда у нас, обнадежден е автоекспертът

Икономика
18:49 - 06 Октомври 2019
3508
Арх. Любомир Станиславов: „Фолксваген” не е затворена страница за България

Преговорите с „Фолксваген” за изграждане на автомобилен завод у нас са започнали през ноември 2018 г. и все още не са приключили. Това заяви в студиото на „120 минути” арх. Любомир Станиславов, който е бил участник в договарянето от българска страна.

„Ние нямаме официално потвърждение или решение на „Фолксваген”, докато тези две неща не станат факт, все още има шанс. Да, има определени стъпки, които се случват в Турция в тази посока. Над пет пъти Надзорният съвет на автомобилния гигант не одобрява тази сделка, в Турция. Това означава, че има нещо, което ги спира”, уточни преговарящият по сделката.

Той беше категоричен, че разговорите с „Фолксваген” ще продължат, защото има и други възможности.

„Ние участвахме в конкурс за завод за изграждане на малки SUV във фаза 1 и големи SUV модели във фаза 2. Той трябваше да бъде разположен в Източна Европа. На финала на конкурса останаха три терена – Кремиковци до София, другите два са в Турция, при това в азиатската част”, каза още арх. Станиславов.

Автомобилният експерт заяви, че очаква други продукти на „Фолксваген” да започнат да се произвеждат у нас, а SUV моделите да си продължат да се правят в завода в Чехия.