Арх. Шишков: Трябват 20 млрд. лева за завършване на магистралите

Няма планове за половината аутобани, част от проектите са в изключително ранна фаза, каза министърът

Новини
13:25 - 21 Декември 2022
2899
Арх. Шишков: Трябват 20 млрд. лева за завършване на магистралите

Малко преди празниците пуснаха движението в двете тръби на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че е държал този ремонт да бъде завършен преди празниците, за да може хората да пътуват нормално и да няма тапи.

„Така трябва да се работи в България - да има ясен срок, в който даден ремонт да бъде завършен. Смених ръководството на „Автомагистрали“ и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата. Той беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време. Ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса", обясни той.

Ремонтите е трябвало да бъдат завършен до средата на ноември, но това не е станало, защото са били започнати по-късно, стана ясно още.

По думите му нямаме изградени повече от половината магистрали, от които имаме необходимост. А за това ни пречат няколко неща.

„Няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза. Нямаме ентусиазъм да проектираме магистралите. Голямо говорене и малко проектиране. Другият проблем е начинът, по който се финансират магистралите.

Ще ни трябват около 20 млрд. лв. да построим всички магистрали.

Политиците трябва да помислят кои магистрали може да ги построи държавата. Магистралата Русе - Маказа успяхме да я придвижим напред. В средата на следващата година ще се строят два участъка от тази магистрала“, каза регионалният служебен министър.

Според арх. Шишков вината я носят политиците, тъй като не са планирали всички магистрали, а и не излизат пред хората да кажат, че не могат да построят всичко с държавни пари. Той е на мнение, че частично някои магистрали може да бъдат дадени на концесия.