Арх. Здравко Здравков ще маха климатиците от фасадите в центъра на София

Ролетните щори, кабелите и сателитните чинии също ще бъдат нежелани в историческата част на столицата

Общество
18:21 - 18 Юли 2020
2300
Арх. Здравко Здравков ще маха климатиците от фасадите в центъра на София

Строги правила, на които ще се подчиняват собствениците на сгради в центъра на столицата, ще връщат на София европейския вид от началото на ХХ век.

Това е амбицията на проекта за оформление на фасадите в централната част, предложен от главния архитект на София Здравко Здравков.

Сгради без климатици, кабели, сателитни чинии и решетки по предните фасади.

Проектът е част от стандарти за елементите на градската среда, които въвеждат правила за външния вид на София. Те предвиждат изисквания за цветове, стил, форми, размери, разположение на всякакви елементи от външния вид на града - фасади, тротоари, спирки на градския транспорт, улични табели и пр.

Проектът на наредбата за градската среда, изработен от екипа на арх. Здравков, вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на общинското направление “Архитектура и градоустройство”. Мнения ще се събират до 11 септември, след което стандартите трябва да бъдат внесени в общинския съвет от Здравков и шефката на комисията по архитектура Силвия Христова.

Столицата се разделя на 7 зони, като в центъра правилата са най-строги и запазват историческия облик и дух, докато в периферията се дава повече свобода.

Първата зона обхваща историческия център, като покрива границата с архитектурно-историческия резерват “Сердика - Средец”, разширява се на север до бул. “Дондуков” и на юг до кръстовището на ул. “Раковски” и ул. “Гурко”, включвайки и територията около Народния театър.

Именно за тази част на града е направен и проект за оформление на фасадите. Той обхваща улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Ген. Паренсов”, “6 септември”, “Шишман”, “Г. С. Раковски”.

Целта е да се съхрани автентичната визия на фасадите в централната част и те да са в хармония с обновяването на обществените места в централната градска част. С правилата от проекта ще трябва да бъдат съобразени и всички промени заради нови магазини, саниране, смяна на дограма и др., съобщава 24 часа.

За да бъде изготвен проектът, е направено подробно изследване на съществуващото положение на всички сгради в зоната.

Пилотният проект за връщане на духа на София обхваща общо 191 сгради, като 126 от тях се нуждаят от реновиране. И за всяка от тях е описано състоянието им, има и правила как да бъдат обновени.

Според проекта в центъра ще се забранят поставянето на реклами върху сградите, решетки на прозорците, външни ролетни щори, кабели, сателитни чинии, климатици и простори по фасадата, която е лице на сградата. Те се местят откъм вътрешния двор, а за тентите на партерните етажи са посочени указания как да изглеждат.