Археолози откриха древни бронзови статуи в Тоскана

Те са покрити с почти 6000 бронзови, сребърни и златни монети

ЕС
17:28 - 08 Ноември 2022
2629
Археолози откриха древни бронзови статуи в Тоскана

Археолози в Италия откриха повече от две дузини отлично запазени бронзови статуи, датиращи от древни римски времена, в термалните бани в Тоскана, съобщава "Ройтерс".

Експертите определиха находката като "изключителна".

Статуите са открити през последните две седмици в Сан Кашано дей Бани - град на около 160 километра северно от Рим, където археолозите провеждат проучвания на древни руини през последните три години.

Това е много значима, изключителна находка, заяви Якопо Таболи, асистент от Университета за чужденци в Сиена, който ръководи археологическия проект.

По негови думи статуите - за които се твърди, че са на 2300 години - са украсявали светилище, преди да бъдат ритуално потопени в термални води, "вероятно около 1-ви век от н.е.".

Давате на водата, защото се надявате тя да ви върне нещо, обясни Таболи целта на извършения ритуал.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано също приветства находката, която според него трябва да даде допълнителен тласък на туризма.

Това е изключително откритие, което потвърждава още веднъж, че Италия е страна с огромни и уникални съкровища, изтъкна той.

Статуите са покрити с почти 6000 бронзови, сребърни и златни монети, а горещите води на Сан Кашиано са спомогнали те да бъдат съхранени "почти като в деня, в който са били потопени", посочи Таболи.

Археологът, експерт по етрускология и италийска археология, отбеляза, че екипът му е открил 24 големи статуи и няколко по-малки статуетки. По негови думи е необичайно, че те са изработени от бронз, а не от теракота.

Според Табели това предполага, че произхождат от "елитно селище".

Статуите са били отнесени в реставрационна лаборатория в Гросето, Тоскана, след което отново ще бъдат върнати в Сан Кашано дей Бани, за да бъдат изложени в нов музей.