АРХИПЕЛАГ ГУЛАГ: Навални е наврян в карцер за половин година

Свят
23:27 - 01 Февруари 2023
2195
АРХИПЕЛАГ ГУЛАГ: Навални е наврян в карцер за половин година

Критикът на Кремъл Алексей Навални съобщи, че че затворническите власти са го поставили в изолатор за шест месеца.  Този ход неговият адвокат описа като част от усилията на властите да увредят здравето на клиента му, съобщи АП.

46-годишният Навални написа в Instagram, че му е била отказана възможността семейството му да го посещава през последните осем месеца. Преместването в изолация означава, че той няма да вижда жена си и децата си още половин година.

"Дори маниаците и серийните убийци, излежаващи доживотни присъди, имат право на срещи, но аз нямам, каза той. Когато ти се случи такова нещо, разбираш още по-остро колко е важно да се бориш с това безскрупулно правителство, колко е важно да направиш поне нещо, за да освободиш Русия от игото на тези негодници от Русия и да разсееш дрогата, с която те са обгърнали главите на милиони."

46-годишният Навални беше арестуван преди две години, докато се връщаше в Русия от Германия.

В Германия той беше лекуван от отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество. Отравянето му бе обявено за опит за убийство от руската държава. Кремъл отрече да е замесен.

По-рано през януари над 200 руски лекари подписаха отворено писмо до президента Владимир Путин, в което го молят да спре злоупотребите спрямо опозиционния. На Нова година критикът на Кремъл беше поставен за десети път в изолатор, откакто изтърпява 9-годишната си присъда в затвора.

В края на декември Навални обвини затворническите власти, че използват здравословното му състояние като инструмент за оказване на натиск. Той се оплака от силни болки в гърба след месеци на изолация и упрекна затворническите власти, че крият медицинските му документи и му дават неизвестни лекарства.

Навални е най-отявленият вътрешен критик на президента Владимир Путин и яростен противник на войната в Украйна.