Архитекти към новия стопанин: Укрепете къщата на Яворов, иначе рухва

Новини
17:00 - 27 Септември 2019
3009
Архитекти към новия стопанин: Укрепете къщата на Яворов, иначе рухва

Безценната къща-музей на поета Пейо Яворов на столичната „Раковски” трябва да бъде спешно укрепена, за да не рухне, предупреждават архитекти. Днес трябва да стане ясно кой ще бъде новият собственик на емблематичния дом, в който поетът и любимата му Лора живеят до фаталната вечер, в която тя се самоубива, а поетът ослепява в опит да се простреля. Години наред уникалната сграда се подмята между институции и собственици и през цялото време продължава да се разпада.

Красивата сграда е със сбъркана конструкция от самото начало и стените ѝ поддават под излята в средата на ХХ век бетонова плоча. Въпреки ремонта през 2017-а, който освежи занемарената постройка, тя трябва да се укрепи из основи, категорични са специалистите.

Голямата грешка с къщата-музей на пъпа на София е направена с реституирането й през 1990 година, смятат интелектуалци и хората на изкуството,включително и шефа на на Националния литературен музей Атанас Капралов.

В следващите години тя преминава от ръцете на един собственик при друг и постепенно започва да се разпада, докато през 2015-а идва последният стопанин - Васил Панчев. Той има задължението да я реставрира и предаде на държавата. Дотам обаче не се стига, защото имотът се оказва с огромни задължения и стари ипотеки и държавата няма как да я придобие. Така нещата стигат до съдебен изпълнител и обявяването на няколко търга, при които обаче купувачи така и не се появяват. 

Проблемът между Панчев и предпоследния собственик Володя Лозанов, сочен като масон идва оттам, че той не е изчистил ипотеката и се натрупва дълг от 300 000 евро. Това е и причината да няма сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да мине най-после в ръцете на държавата.

Цената на къщата музей на миналия търг стигна 1,285 000 лева.

През 2017-а година, след като интелектуалци и архитекти алармираха, че къщата е опасна заради проблем в конструкцията, бе направен ремонт с помощта на Министерството на културата, но към днешна дата е нужно основно укрепване, за да не се срине една от най-красивите и ценни като историческа стойност сгради в София.

Снимки: Агнес Методиева