Арменците празнуват Рождество

Култура
18:01 - 05 Януари 2021
1549
Арменците празнуват Рождество

„Бъдни вечер за арменците е времето на запалване на светлините, когато се оповестява вестта за явяването на Спасителя.

В църквата има специална служба, в края на която всички вярващи взимат светлина от свещта, която държи свещеникът. Тази светлина се носи в дома, смята се, че тя носи Божията благодат“. Това разказа в предаването „12+3“ Вартануш Топакбашиян, главен редактор на в-к "Ереван". Тази вечер е Рождество за арменците. 

Те се събират около трапезата и от известно време традиция е на масата им да има риба и макарони, пише БНР. 

„От 2014 година всички арменски църкви освещават нар - символ на християнството и единението на пръснатия по целия свят арменски народ... Винаги на Рождество се избира кръстник на църквата - достоен човек, вярващ, който през годините е доказал отношение към църквата и традициите“.

В Силистра тази вечер арменската общност отбелязва Бъдни вечер. Според исторически свидетелства арменците са сред най-старите жители на дунавския град.

Арменската Коледа съвпада с Богоявление. Според обичаите на трапезата се сервират нечетен брой ястия и групи с младежи обикалят по домовете и пеят песни за здраве, разказа Екатерина Тодорова, председател на Църковното настоятелство:

„Прави се анушабур - сладката супа. Тя е от жито, сушени плодове. Също се прави ориз. Той е като млякото с ориз, но е с вода, подсладено, с лимонова кора гарнирано. Питка се прави с паричка, баклава се прави, сарми се правят постни с булгур обикновено. Сервира се риба. Прави се кешкек. Той е пилешко месо с бяло жито. На каша се приготвя“.

Тази година празнична литургия няма да има заради обстановката в страната. Всяка неделя обаче вратите на смятания за един от най-древните арменски храмове у нас - „Света Богородица“, ще бъдат отворени за всеки.