Арменец без документи стана татко , но не може да припознае детето си

Новини
14:15 - 12 Август 2019
4243
Арменец без документи стана татко, но не може да припознае детето си

Арменецът Нарек Оганисян, който от 6-месечната си възраст живее в България, но няма документи за самоличност, стана баща. Приятелката му Маргарита Манова го дари с дъщеричка, която нарекоха Марая. Бебето проплака в болница „Св. София“ миналата седмица и тежи 3,380 кг.

Щастието на двамата влюбени обаче е помрачено от факта, че Марая не може да бъде припозната от баща си, а Маргарита според българските закони е самотна майка, пише „Струма“.

„Едно наистина с радост и любов чакано бебе ще се води без баща, който съществува и иска да се грижи за него, и със самотна майка. Тежи ми наистина много“, споделя с болка Маргарита.

Нарек идва с майка си и други роднини в България, когато е бебе, учи основно образование в СУ „Д-р Петър Берон“ в Перник, а по-късно завършва строителната гимназия, но няма диплом, защото няма гражданство, няма документи за самоличност, а само акт за раждане в Ереван, Армения. В Радомир се запознава с Маргарита, където са съседи и израстват заедно от деца, а от 6 години живеят на семейни начала.

Преди година, точно преди великденските празници, съдбата на Нарек от Радомир разбуни духовете не само в града, където е израснал, но и в страната. Тогава 23-годишният младеж при рутинна проверка на полицията е задържан за липса на лични документи и е закаран в центъра за нелегални имигранти Бусманци. Задържан е по учредения режим на краткосрочно настаняване, чието единствено законово основание е „неустановена самоличност“.

Престоя си там Нарек определи като затвор. След като през 2017 година е била въведена правната норма на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция „Миграция“, но му е бил отказан. Следват месеци на тревоги да не бъде екстрадиран от страната и върнат в Армения, където не познава никого, няма близки, не знае и езика.

Водят се дела и оттогава Нарек през две-три седмици отива в отдел „Миграция“, където му издават поредния документ за временно пребиваване.

„Нарек е български гражданин по всички естествени и житейски закони, за съжаление обаче по нормативните той е незаконно пребиваващ в единствената страна, която счита за своя – България“, бори се за любимия Маргарита.

Сега щастливият баща няма право детето му да носи неговото име и законно да се грижи за него. И докога никой не може да каже…