Армения и Азербайджан не са разменили телата на загиналите

Причина е нарушение на примирието - ракетен обстрел в град Гянджа

Новини
18:04 - 11 Октомври 2020
1369
Армения и Азербайджан не са разменили телата на загиналите

Армения и Азербайджан не са разменили телата на загиналите в конфликта за Нагорни Карабах свои войници заради нарушения на споразумението за спиране на огъня, предаде ДПА.

Двете страни се споразумяха за временно примирие, влязло в сила вчера по обед. Планът беше по време на спирането на огъня двете страни да си разменят военнопленници и телата на загинали военни, предава БТА.

Властите в Азербайджан съобщиха днес, че девет цивилни са били убити и над 30 ранени, след като арменските сили са извършили обстрел по втория по големина азербайджански град Гянджа, предаде Асошиейтед прес.

"Армения грубо наруши режима на прекратяване на огъня, подложи на ракетен обстрел мирни жители в град Гянджа. Това е военно престъпление и грубо нарушение на Женевската конвенция", заяви днес в "Туитър" президентът на Азербайджан Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Главната прокуратура съобщи и за обстрел по град Мингячевир, извършен рано тази сутрин.

Военни представители от сепаратисткия регион Нагорни Карабах отрекоха да са нападали Гянджа и допълниха, че спазват примирието. По думите им азербайджанските сили са извършили артилерийски обстрел срещу град Степанакерт и други градове в Нагорни Карабах.

Стотици загинаха от 27 септември, когато избухнаха нови сблъсъци между арменските и азербайджанските сили. Това е най-голямата ескалация в конфликта за Нагорни Карабах, откакто приключи сепаратистката война през 1994 г. Регионът е в територията на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения.