Армения иска да се помири с Турция

Това заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян

Новини
14:55 - 15 Февруари 2023
1544
Армения иска да се помири с Турция

Армения е готова да нормализира отношенията си с Турция и да възстанови мира между двете страни. Това заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян след разговори в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщава ТАСС.

Поднасяйки своите съболезнования на семействата на загиналите при опустошителните земетресения в Турция, първият дипломат на Армения призова за солидарност в справянето с хуманитарната криза.

"Докато съм в Турция в тези трудни времена, бих искал да ви уверя, че сме готови да възстановим мира в региона и да върнем отношенията си с Турция към нормалното, за да възобновим дипломатическите отношения с нея", посочи Мирзоян.

През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете държави подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на взаимоотношенията, но тези документи не бяха ратифицирани от страните.

На 1 март 2018 г. Армения обяви анулирането на протоколите. През 2021 г. двете страни назначиха специални представители за уреждането на въпроса. В момента между двете страни се работи за нормализиране на двустранните отношения.

Турция и Армения са в противоречие по няколко въпроса, включително избиването на 1,5 млн. души през 1915 г., което Турция отказва да признае за геноцид.