Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан

ЕС
16:47 - 02 Октомври 2023
1818
Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан

Армения призова Европейския съюз да санкционира Азербайджан за военната му операция в анклава Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Властите в Ереван предупредиха, че Баку скоро може да нападне самата Армения, ако Западът не предприеме твърди действия.

Тигран Балаян, пратеникът на Армения в ЕС, посочи като възможни мерки ограничаване на цените на азербайджанския петрол и газ, както и прекратяване на преговорите на ЕС за по-близки отношения с Баку. Той отправи и призив към колективния запад да помогне на Армения да се защити от агресията.

По думите му ЕС има много инструменти за оказване на натиск върху азерския президент Илхам Алиев. Нагорни Карабах обаче е платил висока цена, защото ЕС не е използвал нито един от тях, поясни Балаян.

Азербайджанските сили поеха контрола над Нагорни Карабах, анклав на негова територия, населен с етнически арменци, след светкавична военна операция миналия месец, което предизвика изселване на повече от 120 000 арменци за по-малко от седмица.

Армения обвини Азербайджан в етническо прочистване. Властите в Баку отхвърлиха обвиненията. Те подчертаха, че арменците от Нагорни Карабах са добре дошли да останат на територията.