Армения колабира от COVID-19

Болниците са претъпкани, стотици чакат за легло

Свят
22:29 - 06 Юни 2020
3040
Армения колабира от COVID-19

Около 200 болни от коронавируса в Армения чакат да бъдат приети в болница. В страната, чиято здравна система е претоварена, двама души вече са починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване, тъй като за тях не е имало място в реанимация, съобщи премиерът Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

Агенцията също така предаде за рекорден брой нови заразени за едно денонощие в две други бивши съветски републики - Азербайджан и Молдова.

Арменският премиер обърна внимание, че на заседание националният оперативен щаб е бил близо до това да "въведе отново пълна карантина, но решихме, че това няма да спаси положението". По думите му Армения преживява сега "най-критичната ситуация" за цялата пандемия.

С 547 нови заразени през последното денонощие общият брой на случаите в страната е достигнал 12 364, сочат данни на министерството на здравеопазването. От тях са починали 190, включително седем за изминалите 24 часа. 3720 човека вече са оздравели.

В съседен Азербайджан бе поставен антирекорд по брой нови случаи на заразяване с коронавируса за едно денонощие, съобщи националният оперативен щаб към правителството за борба с епидемията.

За изминалите 24 часа в страната са били регистрирани 379 нови заразени. Вчера бройката беше 338. Потвърдените заразени с коронавируса в Азербайджан са общо 7239.

Двама души са починали в страната от коронавируса през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в Азербайджан е достигнал 84. 4024, или над 56 процента, от заразените вече са оздравели. През последното денонощие са се възстановили 153 души - рекорд от началото на епидемията.

Във връзка със стабилното нарастване на броя на заразените с коронавируса в Азербайджан след началото на поетапното разхлабване на ограничителните мерки властите решиха в четвъртък да наложат пълна изолация в столицата Баку и другите големи градове през уикенда, отбелязва ТАСС.

В Молдова също бе регистриран рекорден ръст на новите заразени с коронавируса за едно денонощие, съобщи министерството на здравеопазването.

С 264 потвърдени случая за 24 часа общият брой на регистрираните заразени в страната е достигнал 9511. Активните случаи остават 3730. В тежко състояние са 306 от тези хора, най-малко 27 от които са поставени на апарат за изкуствено дишане.

Осем души са починали в Молдова от коронавируса през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната е 331.