Армения може да поиска военно-политическа помощ от Русия

На свой ред Ереван обвини Баку във въздушни и ракетни атаки в региона

Свят
15:56 - 29 Септември 2020
2442
Армения може да поиска военно-политическа помощ от Русия

Постоянният представител на Армения при Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) Виктор Биягов във вторник на заседание на Постоянния съвет обяви възможна заплаха за териториалната цялост и суверенитета на републиката от страна на Азербайджан. Това съобщава пресслужбата на арменското външно министерство, цитирана от ТАСС и "Спутник".

"Географското разширяване на конфронтацията може да създаде пряка заплаха за сигурността, териториалната цялост и суверенитета на Армения", каза Биягов.

Може да се използват "военно-политически механизми, насочени към колективно противодействие на външната агресия".

Генералният секретар на ОДКС Станислав Зас изрази загриженост относно възобновяването на конфликта в Карабах, в резултат на което има мъртви и ранени. Той заяви необходимостта от незабавно възстановяване на примирието и връщане към преговорния процес, който се води от съпредседателите на Минската група на ОССЕ. Решаването на конфликта в Нагорни Карабах е възможно само чрез политически и дипломатически методи.

"Настоящата ситуация, военни действия по линия на контакт (в Нагорни Карабах) е тема за задълбочен анализ, за евентуална дискусия в организацията (ОДКС). За останалото ще се въздържа от коментари", коментира Дмитрий Песков.

Организацията също така изрази загриженост и опасения относно използването на тежки оръжия, включително артилерия, танкове и самолети, както и атакуващи безпилотни летателни апарати.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че арменските военни са стреляли по населени места по линията на контакт.

На свой ред Ереван обвини Баку във въздушни и ракетни атаки в региона. Властите на Република Нагорни Карабах обявиха военно положение и обща мобилизация. Правителството на Армения предприе подобни мерки. Президентът на Азербайджан обяви частична мобилизация.

Според Армения, турски военни специалисти и техника участват в конфликта на страната на Азербайджан.

Постоянният представител на Армения в ОДКС отбеляза, че след като се е отказало от мирните преговори, азербайджанското ръководство е избрало свой начин за разрешаване на въпроса с Карабах, провокиращо мащабна война, при която много хора вече са убити и ранени.

"Натрупването на турско-азербайджански групи на границата на държавата-членка на ОДКС не може да не ни тревожи. Ние сме решени да се противопоставим и неутрализираме напълно намеренията на турско-азербайджанския съюз", каза арменският представител.