Армения не е доволна от руските миротворци в Нагорни Карабах

Русия
19:18 - 27 Декември 2022
2855
Армения не е доволна от руските миротворци в Нагорни Карабах

В кулоарите на неформалната среща на върха на лидерите на Общността на независимите държави, повела се в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин е имал вчера тристранен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, предаде ТАСС.

Отделно днес е имало и разговор между Путин и Пашинян, допълват ТАСС и Франс прес.

В началото на срещата с Пашинян днес Путин заяви, че главният въпрос е урегулиране на ситуацията в Южен Кавказ като цяло, армено-азербайджанските отношения и всичко свързано с Нагорни Карабах.

На двустранната среща Пашинян е изразил съжаление пред Путин, че руските военни, разположени в Нагорни Карабах не могат да гарантират свободното движение в този регион, предаде "Франс прес".

Ереван обвинява азербайджански екоактивисти, че блокират от средата на декември жизненоважен път, свързващ Армения и Нагорни Карабах. Става дума за Лачинския коридор.

"Блокираният път, Лачинският коридор, трябваше да бъде под контрола на руските миротворци и Република Азербайджан да гарантира свободното движение на хора и стоки по този път", каза Пашинян по време на срещата си с Путин в кулоарите на форума в Санкт Петербург. "Но изгледа, че Лачинският коридор не е под контрола на руските миротворци. И разбира се аз бих искал да обсъдя тази ситуация и опциите, които съществуват", допълни той по време на срещата, предавана  и по руската телевизия.

Путин пък обеща на Пашинян детайлна дискусия по въпроса за Нагорни Карабах.

Същевременно на пресконференция днес в Баку арменският външен министър Джейхун Барамов заяви, че Азербайджан е готов на диалог с Армения на която и да е платформа, предаде ТАСС. "Позицията на азербайджанската страна се състои в това, че за нас главната цел е резултатът, резултатността на преговорите", подчерта Байрамов.