Арменският премиер обвини Русия в предателство пред евродепутатите

ЕС
16:51 - 17 Октомври 2023
2210
Арменският премиер обвини Русия в предателство пред евродепутатите

Арменският премиер Никол Пашинян обвини Русия в предателство по време на реч в Европейския парламент на 17 октомври.

"В момент, когато 100 000 арменци избягаха в Армения от Нагорни Карабах, нашите съюзници по сигурността не само не ни помогнаха, но и отправиха публични призиви за смяна на властта в Република Армения и сваляне на демократичното правителство", заяви той.

Става въпрос за руските миротворци в Южен Кавказ, които трябваше да не позволяват ескалация между Армения и Азербайджан. Само че никой не попречи на силите на Баку за броени часове да поемат пълен контрол над оспорваната територия Нагорни Карабах. Проарменските власти там обявиха капитулация, а от 1 януари 2024 г. анклавът няма да съществува.

Армения и други страни обвиниха Азербайджан в етническо прочистване, след като почти цялото население на Нагорни Карабах - етнически арменци - напусна територията.

Пашинян също така обвини Организацията на Договора за колективна сигурност, от който Ереван е част, в бездействие.

"Два дни след разпускането на парламента, на 12 май 2021 г., азербайджански военни нарушиха границата с Армения. Те нахлуха в суверенната територия на Армения. В тази ситуация ОДКС не направи нищо, за да ни помогне. Оставиха ни съвсем сами", заяви Пашинян.