Армията в Норвегия затяга мерките за сигурност

Миналата седмица норвежката полиция арестува заподозрян за руски шпионин

Свят
14:45 - 31 Октомври 2022
1908
Армията в Норвегия затяга мерките за сигурност

Норвежката армия ще засили мерките за сигурност в страната от 1 ноември в отговор на войната в Украйна. Това обяви министър-председателят Йонас Гар Стьоре, цитиран от "Ройтерс".

Това е най-тежката ситуация със сигурността от няколко десетилетия, подчерта той на пресконференция.

Няма признаци, че Русия разширява войната си и към други страни, но повишеното напрежение ни прави по-изложени на заплахи, разузнавателни операции и кампании за влияние, посочи норвежкият премиер.

Миналата седмица норвежката полиция арестува заподозрян за руски шпионин в арктическия град Тромсьо. Мъжът, който е работил като учен в университета в града, се е представял за бразилски гражданин на около 35-40 години, но полицията смята, че истинската му самоличност е руска.

На 17 октомври полицията задържа четирима руски граждани - трима мъже и една жена, след като те са били забелязани да правят снимки на обекти, забранени за фотография, в централната част на страната.

През последните седмици се съобщава за множество наблюдения с дронове в близост до норвежките офшорни петролни и газови платформи.

Полицията отказа да разкрие повече подробности "поради естеството на случая".

Норвегия засили мерките за сигурност около ключова енергийна, интернет и електроенергийна инфраструктура след подводните експлозии миналия месец, които повредиха двата газопровода "Северен поток" в Балтийско море, доставящи руско синьо гориво до Германия.