Арсенал постави Вила на колене

Артилеристите изстреляха три залпа във вратата на бирмингамци и влязоха в Топ 10

Спорт
10:26 - 23 Октомври 2021
1803
Арсенал постави Вила на колене

Арсенал спечели с 3:1 домакинството си на Астън Вила в мач от 9-ия кръг от Висшата лига. Победата бе подпечатана с голове на Томас Партей, Пиер Емерик-Обамеянг и Емил Смит-Роу. Единственото попадение за гостите вкара Джейкъб Якобс.

На стадион „Емиратс“ домакините стартираха по-силно и още в 6-ата минута Букайо Сака пропусна от близка дистанция, като прати топката над вратата.

Пет минути по-късно Аксел Туанзебе падна в наказателното поле на Арсенал, но съдията Крейг Поусън не посочи наказателене удар.

Натискът на „артилеристите“ даде резултат в 23-ата минута. След центриране на Емил Смит-Роу отдясно на вратата на гостите, Томас Партей се пребори с Джон Макгин и с глава прати топката във вратата на Емилиано Мартинес. Секунди по-рано халфът на Арсенал уцели напречната греда.

Половин час след началото на мача Сака овладя подаване в наказателното поле. Мартинес обаче предугади ситуацията и излезе, за да блокира удара на младия англичанин.

В продължението на първата част Мат Таргет извърши нарушение срещу Александър Лаказет в наказателното поле. Първоначално Крейг Поусън не даде дузпа, но ситуацията бе преразгледана с ВАР и съдията промени решението си. Зад топката застана Пиер-Емерик Обамеянг. Ударът на габонеца обаче бе спасен от Мартинес, но топката се върна към Обамеянг и при добавката той не сгреши – 2:0 за Арсенал в 6-ата минута на продължението на първото полувреме.

Малко повече от десет минути след началото на второто полувреме резултатът стана класически. Обамеянг получи подарък от Макгин и пусна подаване към връхлитащия по лявото крило Смит-Роу. Младокът напредна и останал сам срещу вратаря не сгреши, разписвайки се в своя мач №50 за Арсенал.

Този резултат обаче не разколеба „виланите“ и малко след изминаването на час игра Арън Рамсдейл спаси решително удар на Емилиано Буендия и изби топката в корнер.

Двадесет минути пред края на мача Обамеянг обстрелва вратата на гостите от границата на наказателното поле, но Мартинес се намеси добре.

В 82-ата минута Астън Вила успя да материлизира своите положения. Леон Бейли проби отдясно към центъра. Той стигна с топка в крака до границата на наказателното поле фронтално срещу Рамсдейл. Там бе Джейкъб Рамзи, който с удар в горния десен ъгъл порази вратата на „топчиите“.

До края на мача не се стигна до нови попадения и така „артиларистите“ се поздравиха с успеха в първия мач от 9-ия кръг във Висшата лига.

С победата тимът на Микел Артета излезе на 9-о място във временното класиране на Висшата лига с 14 точки в 9 мача. Астън Вила пък е 13-и с 10 точки на сметката си.