Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Култура
14:03 - 21 Септември 2023
1721
Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев. Известният наш творец показва във вип арт пространството на „Симеоновско шосе“ 97 к специално подбрани творби. Изложбата ще бъде открита на 28 септември 2023г. – четвъртък, в 18 часа.

Васил Стоев е един от най-талантливите съвременни български живописци. Творбите му са с ярък колорит, характерен рисунък и ритъм, с необикновен баланс между устрема и спокойствието.

Ето какво казва Вежди Рашидов за Васил Стоев:

„Странно, че в живота на твореца привличането не е само физическа и духовна красота, много често приятелствата стават по привличане на чувственост, което е показател за техния мироглед – то е като чистата вода за душата на големия творец. Така много от приятелствата ни на младини се определяха от тази магия, наречена талант.

Събирахме се около моженето, обсъждахме всички теми в  живота и в изкуството и спорехме с различните си възгледи. Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за живота, неговият изключителен талант на творец, с който мина през дългото изпитание на времето. Това е големият художник Васил!“

Васил Стоев е роден на 7 август 1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Националната художествена академия - София, при проф. Александър Поплилов, през 1979 г. Член е на Съюза на българските художници от 1987 г., член е на група “Филипополис”.

Първата му самостоятелна изложба е  през 1981 г. Излагал е картини в Австрия, Германия, САЩ, Турция, Италия, Малта, Белгия, Франция, Русия, Полша, Финландия, Гърция, Швейцария, Холандия, Япония, Португалия, Югославия. Има участие и продадени свои картини на търг на „Сотбис“. Носител е на наградата „Пловдив” - 1999 г., на втора награда от международно биенале в Малта – 1997 г.