Арт галерия Vejdi представя непоказвани картини на Стоил Мирчев

Култура
16:27 - 02 Март 2024
6205
Арт галерия Vejdi представя непоказвани картини на Стоил Мирчев

Арт галерия Vejdi представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Стоил Мирчев. Откриването е на 7 март 2024 г. – четвъртък, в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в столицата са подредени  20 картини, непоказвани досега, и 5 пластики  на Стоил Мирчев. Изложбата се нарича „Артефакти“.

Една от най-известните ни изкуствоведки – Ружа Маринска, характеризира така творчеството на известния художник: „Стоил Мирчев принадлежи към поколението, което навлезе в художествения живот през 80-те години и даде облика на това време. Тези млади тогава автори се отказаха от фото- и хиперреалистичната  стилистика и първи у нас прекрачиха прага на фигуративността и преминаха в полета на абстракцията.

Стоил Мирчев е художник с характер, той има своя свят и е намерил своето художествено пространство. Творбите му са продукт на вътрешен импулс. Неговият почерк е различим.“

Изложбата „Артефакти“ в арт галерия Vejdi е ярко потвърждение на тази оценка. Художникът е изобразил онова, което го вълнува, с различни краски и форми и с някакъв вътрешен импулс, който личи и в живописните му платна, и в пластиките.

Стоил Мирчев е роден през 1950 г. Завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика“  при проф. Александър Поплилов. Има многобройни самостоятелни изложби в България и в чужбина. Работи в областта на живописта, акварела, приложната графика, шаржа и скулптурата.