Арт галерия Вежди показва живопис на Георги Трифонов

Дългогодишно близко приятелство свързваше двамата художници

Култура
16:43 - 27 Май 2022
692
Арт галерия Вежди показва живопис на Георги Трифонов

Новата експозиция в Арт галерия Вежди представя живопис на големия български художник Георги Трифонов (1947 – 2011г.) Изложбата ще бъде открита на 2 юни, четвъртък, в 18 часа.

В модерното vip арт пространство са подредени 23 творби на Георги Трифонов, създадени в различни периоди от живота му. За първи път се показва и една ценна негова керамика. Посетителите ще могат да видят някои от най-известните творби на художника като например „Портрет на Янко Димов“, „Апостолите на България“, „Пейзаж в жълто“, „Гергьовден“, „Реквием“ и др.

Дългогодишно близко приятелство свързваше Вежди Рашидов с Георги Трифонов. Ето как Рашидов отговаря на въпроса „Кой е Георги Трифонов?“: „Един от най-добрите майстори на рисунката на ХХ-ти век. Перфектен колорист. Превъзходен поет. Човек, изтъкан от нежност, чувствителност и всеотдайност към творчеството. Творец, който още приживе остави своя почерк в съвременното изкуство. Автор, чиято звезда ще свети все по-ярко в бъдещето и в историята на българската култура. Художник, оставил своя исторически знак завинаги. А на нас, живите, той просто ще ни липсва…“