Арт скандал: Орлин Горанов окраде Майкъл Джексън (ВИДЕО)

Ексклузивно
14:53 - 08 Декември 2020 (обновена)
11698
Арт скандал: Орлин Горанов окраде Майкъл Джексън (ВИДЕО)

Мелодията на новата песен на Орлин Горанов "Тунел от самота" подозрително прилича на хита на Майкъл Джексън "Fall Again". За съвпадението сигнализираха музиканти във фейсбук.

"Наистина интересни, твърде интересни музикални съвпадения", написа композиторът и пианист Вида Пиронкова. Тя приложи линк към песента на Джако от 2004 г., както и на песента на Орлин Горанов от 2020 г. "Няма как да пропусна това "сравнение", но въпреки всичко залагам на старата и любима класика", добави тя, визирайки "Fall Again".


Под поста на Вида Пиронкова китаристът и композитор Тенко Славов е коментирал: "Плагиатството си е станало запазена марка у наше село. Но както изглежда, в случая имаме отявлена кражба, във всяко едно отношение!"

Вида Пиронкова пък се възмущава, че плагиатството у нас очевидно е толерирано.

Музиката и аранжиментът на "Тунел на самота" е на композитора Светослав Лобошки. До този момент той не е коментирал очевидното взаимстване на музикални фрагменти. Лобошки е дългогодишен автор на песни в чалга бранша, редовен участник във фестивала "Пирин фолк", установи проверка на Lupa.bg. Вероятно по стар навик от този бранш, който години наред паразитираше на гърба на сръбски, гръцки и турски хитове, композитора е решил да "чопне" нещо и от творчеството на Джако, коментират потресени хора от бранша.
 
Дреги музикални спецове коментираха, че е често срещано явление едни и същи мелодии да звучат в различни песни, без обаче това непременно да е интелектуална кражба. 

Припомняме, че приживе и Майкъл Джексън бе обвинен в плагиатство от италианската звезда Ал Бано, който дори съди Джако. Съдът осъди Краля на попа на първа инстанция, но на втора съдът не присъди обезщетение на Ал Бано - оказа се, че и двамата с Майкъл Джексън са заимствали от една и съща стара индийска мелодия. 

Майкъл Джексън бе обвинен, че е откраднал друг свой голям хит отново от стара песен, но този път на български композитор - Атанас Атанасов от група "Стил", но до дело не се стигна.