Арт скандал: Ще подаде ли оставка директорката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова?

Култура
10:52 - 26 Август 2019
4955
Арт скандал: Ще подаде ли оставка директорката на Музикалното училище заради примата Дарина Такова?

Директорката на столичното Музикалното училище "Любомир Пипков" Столина Добрева ще разговаря днес с министъра на културата Боил Банов, който през уикенда поиска чрез Фейсбук оставката й, и след това ще обяви дали ще я подаде. Това заяви самата тя тази сутрин пред Би Ти Ви.

Повод за скандала в арт средите стана възмущението на оперната прима Дарина Такова, която обяви, че за да стане преподавател в училището е била карана да участва в конкурс наравно с останалите кандидати за щатна работа, включително с току-що завършили. Един от етапите в процедурата по избор е пеене под акомпанимент на пиано, въпреки че е известно, че Такова от години не може да пее, заради неуспешна операция на гласните струни.

Боил Банов реагира веднага, като настоя за оставката на директорката. "За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева“, написа Банов във фейсбук в събота.

Според него има нещо ненормално да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас, да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училище.

"Искам да се опитам да изкажа своята позиция и да видя министърът как ще реагира. Не смятам, че в моите действия има някакви нарушения, заради които да подам оставката си. Не мисля, че по някакъв начин сме обидили г-жа Дарина Такова и заявявам желанието си да я поканя в най-скоро време тя да проведе майсторски класове или да преподава като лектор", коментира днес Добрева в отговор на въпрос готова ли е да се раздели с поста си заради този случай.

Столина Добрева

"Процедурата за подбор на щатни учители е една и съща от години, тя е стандартна, всички колеги сме преминали през нея. Тя е на три етапа - да се развие теоретична тема, показване на умения (това е пеенето - б.р.) и провеждане на урок със събеседване. Нашата комуникация беше тази, че аз опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни директорката, която уточни, че е научила от медиите за искането на Банов.

"Искам и оттук да засвидетелствам своето огромно уважение и от името на цялата колегия към таланта и постиженията на г-жа Такова и все още мисля и се надявам, че имаме начин да направим така, че нашите ученици да се докоснат до нейните умения, знания и опит под формата на майсторски клас или като гост лектор. Това са форми на преподаване, които не включват преминаване през такава процедура. Процедурата е обявена само за хората, които искат да бъдат назначени на щатна длъжност в музикалното училище", каза още Столина Добрева.

Тя разказа, че оперната прима е била канена да преподава при предишния директор на музикалното училище, но досега отказвала - смятала е, че учениците на тази възраст са още малки за оперно пеене. На срещата си с министър Боил Банов директорката ще поиска от него връзка с оперната певица.

Тази сутрин пред музикалното училище започна протест в защита на директорката, която е спазила правилата.

Дарина Такова

"Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, „Ковънт Гардън“ и „Метрополитън“. Ако не пея така, няма да пея никак. Моята най-голяма сила е моят безкраен морал към това изкуство. Затова и стоя като независима фигура на Истината, изправена срещу една адова система на демагогия и посредственост", написа преди два дни Дарина Такова.

"Мен лично ме е срам, че от възникналата ситуация, вследствие остарели и тежки административни правила, са противопоставени институции и личности на изкуството. Защо има още такива правила, защо никой не направи нищо, за да ги промени, защо се работи и живее по точки и подточки, а няма възможност за гъвкавост и улеснена работа с кадрите...? Защо, защо, защо. Когато аз бях назначен да преподавам в консерваторията в Амстердам, това се случи само на база на името ми и мястото ми в "Концертгебау". И се случи за няколко дни. Това като пример за ефективност. Моля не приемайте думите ми за упрек. Просто ме е срам за създалата се ситуация. От нея губят само и единствено учениците", сподели възмущението си световноизвестният цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази.

Ето коментара по повод скандала и на музиковеда и бивш дипломат Леа Коен: "На Асен Златаров е отказана помощ от министъра на образованието за лечение във Виена, операцията му е платена от богатия индустриалец Асеов, Златаров умира и правителството дори не иска да прибере останките, та Асеов ги връща с буика си. Пенчо Славейков бяга в Швейцария, Алеко го убиват, само преди месец Фейсбук отново разстреля Вапцаров, за Гео Милев не ми се говори. Христина Морфова я уволняват от Операта през 1935 г. заради съмнения в лесбийство. Тази страна мрази талантите си. Не са минали през комисия...".