Арт скандал в Lupa.bg: Театър похити декорите на Христо Шопов и Лилия Маравиля

Актьорите не могат да играят спектаклите си, обвиниха Сити Марк Арт Център в рекет и заплашиха собствениците със съд

Актуални новини
19:30 - 21 Ноември 2020
6830
Арт скандал в Lupa.bg: Театър похити декорите на Христо Шопов и Лилия Маравиля

Известните актьори Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас не могат да играят някои от своите представления, тъй като заради ковид кризата и новите по-строги мерки културното пространство Сити Марк Арт Център, помещаващо се в бившето кино "Левски" на столичния булевард "Янко Сакъзов" още през октомври реогранизира програмата си и дори временно затвори врати. Декорите за постановките с участието на тримата артисти са останали в залата на центъра, чието ръководство отказва да ги върне на творците. Поради тази причина те и сега не могат да играят пред публика, дори да искат да го направят в други театри.

В специална позиция на Съюза на артистите в България, огласена в петък вечерта, творческата организация изразява своята категорична подкрепа към колегите-актьори и към екипите на спектаклите „Догодина по същото време” и "Всяка година по същото време" на режисьора Георги Михалков и на ”Всичко или нищо” под режисурата на Лиза Шопова. И трите са с участието на Христо Шопов, като в първите два той си партнира с Лилия Маравиля, а във втория освен с нея и с Ирини Жамбонас.

"Получихме сигнал, в който е изложена позицията на наши колеги, членове на организацията, които са поставени в безкрайно неудобно положение. След прекратяване на работни взаимоотношения със Сити Марк Арт Център, актьорите и екипите на гореизброените представления са възпрепятствани да играят своите спектакли, заради отказан достъп до декори и реквизит.

Намираме за изключително неуместно принудителното задържане на декорите и реквизита от представленията на колегите. Смятаме, че подобно поведение е недопустимо, особено в тази тежка ситуация, в която е поставен целият културен сектор от началото на пандемичната обстановка. Надяваме се ръководството на Сити Марк Арт Център, към които сме заявявали подкрепа в други случаи, да предприеме незабавни действия по решване на конфликтната ситуация, за да се избегнат съдебни дела, което ще рефлектира най-вече върху Сити Марк Арт Център като културно пространство", се казва в позицията на САБ, оглавяван от Христо Мутафчиев. 

Лилия Маравиля и Христо Шопов засега не могат да играят съвместните си спектакли поради липса на декори

Преди четири години трупата на Христо Шопов сключва договор за наем на залата на Сити Марк Арт Център. Заради пандемията представленията са отложени, а публиката се оказва със закупени билети. През юни са насочени нови дати. От екипа на трите спектакъла твърдят, че приходите за спектаклите не са били отчитани правилно от страна на наетата зала. В крайна сметка актьорите уведомяват, че прекратяват договора. От Сити Марк Арт Център искат неустойки и отказват да върнат декора, защото не знаели на кого е.

Преди време Христо Шопов заяви, че според него става дума за рекет. "Със сигурност ще се стигне до съд, тъй като имам всички необходими документи. Това ще завърши така, както трябва да завърши”, твърд е актьорът.