Артистите плачат за Христо Живков: Господи, защо побърза да го прибереш?

Звездата от "Страстите Христови" си отиде преди отново да застане пред камерата на Мел Гибсън

Нещо за четене
12:47 - 02 Април 2023
24497
Артистите плачат за Христо Живков: Господи, защо побърза да го прибереш?

Тъжната вест за кончината на младия и талантлив актьор Христо Живков, прочул се с ролята на Йоан Богослов във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови", покруси артистичната гилдия в България. Мнозина споделиха, че са шокирани от смъртта му и се сбогуваха трогателно с колегата си, който през последните години живееше в Лос Анджелис.

"Сбогом, Христо Живков!", простиха се с колегата си от Съюза на артистите в България.

"Почивай в мир, Христо! R.I.P", написа във фейсбук и Иван Бърнев.


"Христо Живков… не мога да повярвам, че е напуснал нашия свят", покрусена е и режисьорката Лилия Абаджиева.

"През 1997 г. ми се обадиха дали не познавам някой млад, красив, енергичен актьор за главната роля в нов филм на великия Ермано Олми. Изпратих снимка на Христо, ПРИЯТЕЛ и състудент и той изигра тази роля! Днес научих, че е отлетял, след дългата битка! Почивай в мир, Ице! Господи, защо бързаш да прибереш първо свестните!!!", тъгува и режисьорът Виктор Божинов.

Христо Живков напусна този свят едва 48-годишен, погубен от рак. Той е роден на 18 февруари 1975 г. в София. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ. У нас играе във филмите "Суламит" (1997, реж. Христо Христов по сц. на Владо Даверов), "Остатъци" (тв филм, 1990, реж. Росен Елезов) и "Печалбата" (2001, реж. Магърдич Халваджиян).

Христо Живков с Моника Белучи и Мая Моргенщерн в "Страстите Христови"

В интервюта Христо разказваше, че след това често е отказвал покани за роли в българското кино. Има участия в общо 25 филма, предимно италиански - някои от тях на именити режисьори като братя Тавиани, Ермано Олми, Марко Белокио и др. През 2006 г. играе в италиански телевизионен сериал. През 2016 г. участва в риалити шоуто "Биг Брадър".

Актьорът добива популярност в италианския филм "Занаятът на оръжията" в ролята на Джовани де Медичи. В "Страстите Христови" пък влиза в ролята на Йоан Богослов. Тогава световни критици написаха, че най-впечатляващото, което Живков постига в изграждането на образа, е терзанието, изписано върху лицето му. "Той дори няма нужда от реплики", бяха категорични анализаторите. 

Мел Гибсън бе предвидил българинът да повтори ролята на Йоан и в дългоочакваното продължение на "Страстите Христови" - "Възкресение", но филмът засега е на етап проект и Живков не успя да дочака снимките.

Христо Живков се изяви и като продуцент в няколко италиански и български филма, най-известният сред които е дебютът на Милко Лазаров "Отчуждение". Режисьор е на документалния филм "Неудобният д-р Кръстев" за създателя на кръга "Мисъл".

Първият му супер пробив на световния екран е във филма на Ермано Олми "Занаятът на оръжията".

"В момента, в който на кастинга срещнах погледа на Олми, разбрах, че винаги сме се познавали. Може би се бяхме срещали в предишен живот", върна лентата Христо преди време пред „Стандарт“. Той побеждава 1500 кандидати за образа - между тях е и Рики Мартин. После двамата преминават през различни изпитания, докато на финала кинопатриархът на Италия налага българина за Джовани ди Медичи - национален герой в родината му.

Емир Кустурица пък вика Христо за мега спектакъла "Великата Гърция - митът за произхода", където участва и изключителният Джанкарло Джанини в ролята на Оракула. Българинът беше в главната роля и в "В моя памет" на Саверио Костанцо - филмът откри фестивала в Берлин през 2007-а, а след финалните надписи близо 2000 души аплодираха Христо на крака.