Артистите ще получат по 3 минимални заплати

Актьорите с доход до 1000 лева ще бъдат финансирани от фонд "Култура"

Актуални новини
18:46 - 08 Април 2020
4163
Артистите ще получат по 3 минимални заплати

Три минимални заплати плюс осигуровките ще бъдат изплатени на свободните артисти, които досега са били с месечен доход под 1000 лв. Тази мярка за подкрепа е била обсъдена на 8 април, на среща на независимите артисти с министъра на културата Боил Банов. Това е третото им събиране чрез видеоконферентна връзка, на което се търсят варианти как държавата да подкрепи независимия сектор в изкуствата.

Заплатите вероятно ще бъдат дадени чрез социален структурен фонд, чието създаване също се обсъжда от две седмици. Две от заплатите ще покрият двата месеца в извънредно положение, а третата ще е допълнителна.

За онези независими артисти, чийто месечен доход е надминавал досега 1000 лв., ще бъдат предоставени няколко различни мерки. Сред тях са програми за субсидиране, които ще са с облекчен режим - например удължен за изпълнение срок. Вероятно ще бъдат намалени и административните разходи.

Правилата тепърва ще се обсъждат, но почти сигурно е, че начините за подкрепа ще влязат в сила до края на април. Те ще бъдат финансирани от фонд "Култура", който е към Министерството на културата. В него има 2 млн. лева и те изцяло ще бъдат пренасочени към независимия сектор в изкуствата, обясниха от културното министерство.

Същевременно артистите, които са на държавна работа, ще продължат да получават заплатите си, след като Министерският съвет отпусна вчера със свое постановление субсидия за това. В субсидията влизат и осигуровките. Помощта ще бъде от 13 март 2020 г. до месеца, в който всеки държавен културен институт достигне нивото на приходи за същия период за 2019 г. Мярката обаче няма да продължи повече от 6 месеца. През това време ще бъдат осигурени и условия за възстановяване на творческата дейност, ако има готовност от страна на зрителите да посещават спектакли и концерти.