Артистите в шок от смъртта на Емилия Ованесян, която изгоря в пожар

Родопският драматичен театър обяви тридневен траур заради трагичната кончина на носителката на "Аскеер"

Култура
13:20 - 19 Януари 2024
8462
Артистите в шок от смъртта на Емилия Ованесян, която изгоря в пожар

Актьорската гилдия е потресена от трагичната смърт на актрисата Емилия Ованесян, която загина при пожар тази нощ в Смолян. Огънят е тръгнал от нейния апартамент в новия център на града.

67-годишната носителка на "Аскеер" е загинала в пламъците, преди още те да бъдат потушени.

На място са пристигнали три противопожарни автомобила. Живеещите в блока са евакуирани. Пострадали са още четирима души, които са обгазени. Те са настанени в ОАИЛ на МБАЛ-Смолян. Няма опасност за живота им, казаха от отделението.

За причините за пожара се води разследване.

Емилия Ованесян в ролята на Аркадина в „Чайка“ от Антон Чехов, постановка Илиян Николов. Тази роля й донесе „Аскеер“ през 1994 г. за „Водеща женска роля“

Емилия Ованесян отдаде целия си творчески път на Смолян и Родопския драматичен театър. От театъра обявиха тридневен траур. "Емилия отдаде целия си живот на театъра. Скърбим за Емилия!", съкрушени са от трупата. 

Няма друг актьор, който да е свързал толкова неразривно своята творческа съдба със Смолян и Смолянския театър, както Емилия Ованесян.

Емилия Ованесян в ролята на Бланш в пиесата „Трамвай Желание“ от Тенеси Уилямс, постановка Крикор Азарян


Емилия Ованесян е родена през 1957 г. в Пловдив. Завършила е "Актьорско майсторство за куклен театър" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1980 г. в класа проф. Атанас Илков. През 1994 г. получава “Аскеер” за ролята си в “Чайка” от А. П. Чехов.

Емилия Ованесян в „Нора“, реж. Иван Караджов

 

Когато Министерството на културата закри през 2010 г. Родопския драматичен театър чрез сливането му с Пловдивския театър, Емилия не се завърна в родния си град, а остана в Смолян. За да се бори за възстановяването на Родопския драматичен театър. И в крайна сметка Родопският театър бе възстановен.

Десетки актьори и режисьори изразиха скръбта си от трагичната кончина на актрисата и споделиха, че са шокирани от смъртта й.

Министърът на културата Кръстю Кръстев също коментира трагичната смърт на актрисата Емилия Ованесян, с която са работили през годините.

„За мен това е голяма лична трагедия. Тя беше една от големите български актриси, която посвети живота си на Смолян и смолянската публика.

Много неща говорят за нейната класа като актриса, имаше доброто отношение на всички колеги и респект от работата, която вършеше. Най-достойното беше, че остана в Смолян.

Това са хората на културата, които трябва дълбоко да уважаваме“, каза той.