Аржентиците продават ирисите си срещу криптовалута

Хората в Аржентина са обеднели драстично в последно време

Новини
22:15 - 13 Април 2024
6759
Аржентиците продават ирисите си срещу криптовалута

Няколко долара в очното дъно. В една страна, разтърсена от инфлация, към която се добавя и нова политика на икономии, десетки хиляди аржентинци предоставят ирисите си за биометрично сканиране на криптовалута "Уърлдкойн" (Worldcoin), информира Франс прес, цитирана от БТА.

В малък търговски център в Буенос Айрес Хуан Соса замръзва за няколко секунди пред сребърна сфера с вградена камера, която сякаш е излязла от стар научнофантастичен филм. Преминава кръг светлина и той получава в цифровия си портфейл токени, които се равняват на 80 долара.

"Правя го, тъй като нямам вече и песо. За нищо друго", мърмори 64-годишният учител по бойни изкуства. "Не бих искал да го правя, но на моята възраст вече никой не ми дава работа, а имам нужда от пари", заяви той пред агенцията.

Журналистите от АФП са срещнали мнозина с профила на Хуан Соса на опашките пред щандовете на "Уърлдкойн" в столицата (250 в страната), на които млади оператори сканират ирисите им с биометричен апарат.

За "Уърлдкойн" не става дума за "трансакция" - ирис срещу пари, а за първите стъпки към изграждането на "най-голямата финансова и идентификационна мрежа в света, която запазва конфиденциалността на личните данни".

Ирисът е един вид цифров паспорт, функциониращ благодарение на блокчейна и позволява на потребителите да докажат идентичността си онлайн, без да споделят лични данни. С надеждата за универсални доходи, изразени в криптовалута. 

Системата за проверка на "Уърлдкойн", базирана върху разпознаването на ириса, пусната през юли 2023 г. от шефа на "ОупънЕйАй" (OpenAI) Сам Алтман, се проучва внимателно от регулаторните органи в няколко страни, които се опасяват за защитата на личните данни.     

През март Испания, а след това и Португалия спряха дейността на "Уърлдкойн", докато трае разследването.

В днешна Аржентина обаче при инфлация от 211 процента през 2023 г. и строги икономии под управлението на ултралиберала Хавиер Милей през 2024 г. "Уърлдкойн" е хит. От началото на годината 500 000 души или 15 на сто от общо 3 милиона души по целия свят, които са "предоставили" ириса си, са били аржентинци, според януарските данни на компанията.

"За много хора нещата вървят много зле, те вече не могат да се справят с една заплата, ето защо правят подобни неща", каза Мириам Мареро , 42-годишна касиерка, посочвайки кълбото, което ще сканира ириса й. Тя също го прави за пари, в случая, за да подаде ръка на приятел. 

Компанията уверява, че "сигурността и конфиденциалността са приоритети и "кълбото" разполага със "стабилни функции за сигурност", които да попречат на кражба, фалшификация  или пиратство. 

Тиаго Сада, продуктов мениджър на "Инструменти за човечност", калифорнийският холдинг, който стои зад "Уърлдкойн", подчерта пред АФП, че има "отворен диалог с регулаторните органи във всяка страна, както по отношение на финансовия аспект, така и на конфиденциалността".

Текущите разследвания, целящи да проверят дали се изпълняват поетите ангажименти , са "абсолютно нормални", заяви той. Като това, което провежда Аржентинската агенция за прозрачност и защита на данните (АAIP).

Остава фактът, че биометричен индикатор като ириса, единствен по рода си за всеки човек, е "ултра чувствителен", настоява Наталия Суасо, анализатор и дигитален консултант към агенция "Салта ахенсия" (Salta Agencia).

"Не мисля, че хората не разбират последиците, но мнозина от тях го правят за пари", в една страна, в която минималната заплата е около 220 долара. "Има също и идея за магия, генерирана от сферата, любопитство", добави тя.

За "Портекос" ("пристанищните хора", както са известни гражданите на Буенос Айрес - бел.ред.), които са увековечили ириса си, остават редица въпроси: "Ирисът е нещо единствено по рода си, не знам кой държи тези данни и това леко ме безпокои", казва Улисес Ерера, 20-годишен студент . Той също не би го направил, ако нямаше спешна финансова необходимост. 

Много аржентинци, изпаднали в затруднение, обаче не отдават особено значение на този аспект. "От години давам личните си данни на редица компании. Сега поне ми дават пари". подиграва се Федерико Мастронарди , 33-годишен музикант без пукната пара в джоба.