Аржентина детронира Франция от световния връх!

Меси и Мбапе блестяха в лудия финал на Мондиала

Спорт
19:58 - 18 Декември 2022
5234
Аржентина детронира Франция от световния връх!

За трети път в историята си Аржентина заслужи световната титла, след като на финала в Катар надви досегашния първенец Франция със 7:5 след изпълнение на дузпи.

В редовното време мачът завърши 2:2, като Аржентина комфортно водеше с 2:0 десет минути преди края, но Килиан Мбапе с два гола за две минути изравни.

В продължението Лионел Меси с втория си гол изведе аржентинците напред за 3:2, но Мбапе отново върна "петлите" в мача от хладнокръвно изпълнение на втора дузпа.

При дузпите пропуски за Франция направиха Кингсли Коман и Орилиен Чуамени. Аржентинците стреляха без грешка.

Победният наказателен удар за Аржентина вкара крайният защитник Гонсало Монтиел.

Лионел Меси вече държи рекорда за най-много изиграни мачове на Световно първенство. Срещу Франция във финала 35-годишният записа 26-ата си среща на мондиали.
 

Досегашното най-добро постижение принадлежеше на бившия германски защитник Лотар Матеус.
 

В 23-тата минута на сблъсъка за световната титла срещу Франция капитанът на “Албиселесте” се разписа от дузпа и така стана първият футболист с гол в груповата фаза, 1/8-финалите, 1/4-финалите, полуфиналите и финалът на един Мондиал.

Капитанът на националния отбор на Франция по футбол Юго Лорис се превърна във вратаря с най-много мачове на световни първенства във финала срещу Аржентина.

Опитният футболист на Франция, който след броени дни се навърши 36 години, вече има 20 срещи на финалите на различни Мондиали.

С това постижение той подобри рекорда на германеца Мануел Нойер, който доскоро беше лидер с 19 мача, е трети в класацията е друг германец - Сеп Майер, който има 18 срещи на световни първенства.

Килиан Мбапе направи хеттрик и стана вторият футболист с три гола на финал на Мондиал след англичанина Джеф Хърст през 1966 година. Французинът е най-резултатният в историята на финални мачове с общо четири попадения.